Matična komisija še proučuje Sovine odgovore

Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je od agencije med drugim želela dobiti pojasnila o specialnem fondu, v katerem naj bi manjkalo 1,25 milijona evrov.

Objavljeno
04. april 2007 19.46
Ljubljana - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je v zahtevanem roku prejela odgovore Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sove) na vprašanja o delovanju agencije, ki jih je komisija agenciji posredovala minuli teden, je danes po zaprti seji komisije dejal njen podpredsednik Dušan Kumer (SD). O vsebini odgovorov ni želel govoriti, napovedal pa je, da bo do prihodnje seje, ki bo predvidoma v torek, komisija preučila odgovore ter jih šele nato komentirala.

Ob tem bo komisija po potrebi pridobila tudi mnenje pravnih nevladnih strokovnjakov s tega področja, in se nato odločila za nadaljnje korake. Kumer je ob tem navedel "nekatera dejstva, ki jih bo komisija upoštevala pri svojem nadaljnjem delu".

Tako je ponovno poudaril, da komisija ne nadzoruje ustanovljene vladne delovne skupine. "Res pa je, da ni korektno od vlade, da nas ob predložitvi poročila o delu Sove za leto 2006 ni obvestila o ustanovitvi te delovne skupine in morebitnih nepravilnostih in nezakonitostih, ki naj bi se dogajale v Sovi," je dodal Kumer.

"Komisija ne bo igrala nikakršnega arbitra ali razsodnika"

Komisija po njegovih besedah tudi ne bo igrala "nikakršnega arbitra ali razsodnika" v sporu med vlado in Sovo zaradi več kot leto in pol starega sklepa o zmanjšanju zaposlenih za 20 odstotkov. Ob tem je spomnil, da je na možnost tovrstnega konflikta komisija opozarjala že od sprejetja sklepa.

Ker se v medijih pojavljajo tudi navedbe, da so do arhivskega gradiva Sove dostopale tudi nepooblaščene osebe, je Kumer dejal, da zakonska pooblastila parlamentarni komisiji ne preprečujejo, da komisija vrši tudi nadzor nad posamezniki, ki bi "morebiti nepooblaščeno brskali po dokumentarnem gradivu Sove".

Kje je 1,25 milijona evrov?

Komisija je od agencije med drugim želela dobiti pojasnila o tajnem fondu, v katerem naj bi po poročanju medijev manjkalo 1,25 milijona evrov, je minuli teden po seji pojasnil Kumer. Od vodstva Sove so poslanci želeli odgovore na več kot deset vprašanj, med drugim tudi glede dopisov, ki naj bi jih namestnik direktorja Sove Branko Cvelbar naslovil na ministra za finance Andreja Bajuka in ministra za javno upravo Gregorja Viranta.

Cvelbar naj bi v pismih opozoril na domnevno nenamensko porabo tajnega fonda in na organizacijske zadeve. Bajuk je za TV Slovenija dejal, da pisma iz agencije ni dobil v roke, na ministrstvu za javno upravo pa so prejem pisma potrdili, a njegove podrobnejše vsebine niso hoteli razkriti. V sporočilu za javnost so zapisali le, da se pismo ne nanaša na vprašanje porabe tajnega fonda, temveč na vprašanja, povezana z izvajanjem zakona o javnih uslužbencih oziroma uredbe o upravnem poslovanju.

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je v torek na vprašanje, ali lahko potrdi obstoj sklepa o zmanjšanju števila zaposlenih na Sovi, odgovoril, da je v skupnem kadrovskem načrtu organov državne uprave predvideno zmanjšanje števila zaposlenih tudi v vladnih službah. "Števila zaposlenih v Sovi ter morebitnih sprememb v številu zaposlenih ne moremo navajati, ker so naloge, ki jih opravlja agencija, specifične narave, povezane s protiobveščevalnimi in varnostnimi aktivnostmi," je v odgovoru še zapisal Hajdinjak.