Matjaž Hanžek je predsednik Stranke za trajnostni razvoj

Stranka bo nastopila na decembrskih volitvah. Manca Košir je presednica gibanja TRS.

Objavljeno
01. oktober 2011 11.26
Posodobljeno
01. oktober 2011 11.26
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika

Ljubljana - Za predsednika Stranke za trajnostni razvoj Slovenije, so danes izbrali Matjaža Hanžka, podpredsednica pa je postala Hermina Krt. Stranka se definira kot del gibanja in namerava nastopiti na decembrskih parlamentarnih volitvah.

Več kot 200 udeležencev (v dvorani Orhideja je sicer prostora za največ 160 ljudi) so ob začetku nagovorili Manca Košir, Matjaž Hanžek, Hermina Krt, Andrej Detela in Dušan Plut.

Koširjeva je poudarila, da je nastopil čas za korenite spremembe. »Ta čas je zdaj,« je bila odločna Koširjeva, Hanžek pa je mnenja, da so politične stranke »državljanom ukradle državo in treba jim jo je vrniti«.

»Osnova našega programa sta dva pojma: pravna država in socialna varnost. Potreben je sočasen razvoj različnih delov družbe, slojev in regij,« je bistvo programa Gibanja za trajnostni razvoj opisal Hanžek.

Nabito polno dvorano Orhideja je za njim nagovoril Plut: »Prebudimo se. Smo v prelomnem civilizacijskem obdobju. Danes je potreben državljanski pogum, a tudi prenovljen etični kompas. Gibanje TRS ni samo okoljsko ali socialno. Tudi stranka, ki jo ustanavljamo, ni zelena stranka, ampak je stranka večplastno razumljenega trajnostnega razvoja, ki si prizadeva za občutljivo ravnovesje med gospodarskim razvojem in okoljsko in socialno dobrobitjo. Tokrat si prihodnosti ne bomo pustili ugrabiti.«

Plut je odločno nastopil proti gradnji TEŠ 6, ki jo je označil za škodljiv projekt, ki bo vse do leta 2054 kazal strateško zgrešeno pot razvoja. Po njegovih podatkih bo ta projekt poleg neposredne cene 1,4 milijarde evrov onemogočil tudi nastanek najmanj 50.000 delovnih mest v industriji obnovljivih energetskih virov in gradbeništvu - obnovi stavb za energetsko učinkovitost.

Plut se je zavzel za trajnostno ozelenjen razvoj, dvig blagostanja brez povečanja energetske porabe, za zelena delovna mesta.

Na današnjem ustavnem odboru so sprejeli akte, ki so potrebni za ustanovitev stranke, torej statut in program ter grafični znak stranke, izvolili so tudi že organe stranke.