Maturitetna komisija na sodišču

Na kočevskem okrajnem sodišču se je začela glavna obravnava zoper člane maturitetne komisije na Gimnaziji Kočevje, ki so leta 2004 dvema dijakoma omogočili odpiranje in dopolnjevanje že zapečatenih izpitnih pol.

Objavljeno
20. marec 2007 13.47
Kočevje – Na kočevskem okrajnem sodišču se je začela glavna obravnava zoper Meto Kamšek, Tomaža Markoviča, Marjana Vučka in Irmo Grbec, ki so bili leta 2004 člani maturitetne komisije na Gimnaziji Kočevje. Obtoženi so, da so takrat dvema dijakoma omogočili odpiranje in dopolnjevanje že zapečatenih izpitnih pol, za kar jim grozi kazen z zaporom do enega leta.

Na okrajnem sodišču v Kočevju se je začela glavna obravnava zoper Meto Kamšek, ravnateljico Gimnazije Kočevje in predsednico maturitetne komisije leta 2004, Tomaža Markoviča, tajnika maturitetne komisije, ter dva takratna člana maturitetne komisije, Marjana Vučka in Irmo Grbec. Obtožni predlog jih bremeni, da so 29. maja 2004 na pobudo Mete Kamšek po opravljenem pisanju maturitetnega testa iz angleščine dvema dijakoma dovolili, da sta dopolnila svoje izdelke, ko so drugi dijaki že zapustili učilnice in so bili vsi testi že v zapečatenih ovojnicah.

Dijakinji so menda dovolili, da je pobarvala krogce za računalniško obdelavo pol, dijaku pa, da je prepisal odgovore s konceptnega lista. Pri tem je sodelovala celotna štiričlanska maturitetna komisija, tako da so skupaj odprli že zapečatene kuverte in teste po dopolnjevanju zapečatili v nove kuverte. S tem so dijakoma, piše v obtožnem predlogu, omogočili popravo izpitnih pol in jima dali možnost pridobitve boljše ocene pri izpitu iz angleškega jezika, kar pomeni nepremoženjsko korist.

Že kmalu po maturi 2004 so na državni komisiji za splošno maturo prejeli anonimno pismo o domnevnih kršitvah na maturi na Gimnaziji Kočevje. Kršitev bi bila skorajda pozabljena, če ne bi še eno kasnejše pisno opozorilo spodbudilo inšpekcijski nadzor in so službe ministrstva ugotovile, da so se na Gimnaziji Kočevje med maturo 2004 dogajale »najtežje kršitve izpitnega reda«. Zato so svetu zavoda predlagali razrešitev ravnateljice, vendar se to ni zgodilo, saj je svet po svoje razumel navodila ministrstva in jih celo dvakrat zaobšel.

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela