Med počitnicami manj na smučeh, več v bazenih

V slovenskih smučarskih centrih so navedli vzroke zaradi slabšega obiska prejšnji teden. Ponekod se je medtem obisk že povečal. V Kranjski Gori so po zelo slabem obisku prejšnji teden zdaj bolj zadovoljni, saj imajo v primerjavi z drugim tednom lanskih zimskih počitnic petino več smučarjev.

Objavljeno
24. februar 2011 10.00
Dopisniki Dela
Dopisniki Dela
Ljubljana – Bolj kot v smučarskih centrih so z obiskom, ki ostaja na lanski ravni, zadovoljni v zdraviliščih. Delovi dopisniki so preverili počitnišku utrip v nekaterih naših turističnih središčih. V Kranjski Gori so našteli od 2500 do 2800 smučarjev na dan, čeprav jih smučišče lahko sprejme do 5000. Kljub boljšemu obisku ta teden izpada prihodkov iz prejšnjega tedna ne bodo mogli nadomestiti, je povedala Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora. Hoteli v Kranjski Gori so zasedeni od 80- do 85-odstotno, je povedal Mile Crnovič iz Hita Alpinee v Kranjski Gori. Prejšnji teden je bilo v primerjavi z lanskimi počitnicami polovico manj slovenskih gostov, tako da bodo zmogljivosti po ocenah med letošnjimi počitnicami v primerjavi z lanskimi za tretjino slabše zasedene.

»Res, niti danes, ko imamo dobrih 90 centimetrov snega, obratujejo vse naprave na vseh progah, vreme pa je sončno in je bilo ob 11. uri minus deset stopinj, ni nobene gneče,« je povedal Luka Vrančič, vodja marketinga RTC Krvavec. Statistični podatki v primerjavi z lani in predlani, ko so šolske počitnice trajale 14 dni, so mnogo slabši. Smučarjev je pol manj, saj jih je bilo lani na počitniški dan na smučišču povprečno 3000. »Od začetka decembra smo imeli šele približno 100.000 obiskovalcev. In če jih je bilo prejšnja leta v vsej sezoni povprečno 1600 na dan, jih je v tej smučarski sezoni le 1100. Pozna se, da so bile odjuge, a precej je vplivala tudi recesija. Prav zastrašujoče številke. Grozno!« je potožil Vrančič.

Zasedenost hotelov dobra, smučarjev malo

V Športnem centru Pohorje so po prvi polovici šolskih počitnic z zasedenostjo svojih hotelov zadovoljni, manj pa z obiskom smučišč. Bojan Gerič, vodja turizma v ŠC Pohorje, je povedal, da so na smučišču pričakovali več obiskovalcev, šele včeraj, na prvi sončni dan, pa so zaznali več dnevnih obiskovalcev. Zato upajo, da jim bo vreme naklonjeno in bo smučarjev bistveno več kot doslej. Gerič manj obiska pripisuje predvsem odhodu smučarjev na smučišča v tujino, po njegovem mnenju tudi zaradi obširnega poročanja o napovedani gneči zaradi enotnega termina zimskih počitnic v Sloveniji, medtem ko cena vozovnic ni vzrok za odhod v tujino.

Na Voglu je tudi ta teden obisk na februarski ravni, ko običajno naštejejo okoli 1000 smučarjev na dan. Na smučišču se ne pozna, da so počitnice, je povedal direktor Žičnic Vogel Tomaž Šumi.

Na Kaninu običajno, 
v Cerknem slabši obisk

Na Kaninu je bil obisk smučarjev doslej spodbuden, so ocenili v Alpskem turističnem centru (ATC). V torek se je na goro odpravilo 1100 smučarjev, podobno število pričakujejo tudi prihodnje dni, je za zdaj zadovoljen direktor bovške družbe Simon Klaut. V lanski sezoni so imeli na omenjenem smučišču nad 2000 metri v drugem delu počitnic, ki jih ni motilo slabo vreme, podoben obisk, zato menijo, da bodo enotne šolske počitnice povzročile izpad dohodka. Na Kaninu so našteli 11 odstotkov več smučarjev kot lani.

Februar je na Smučarskem centru Cerkno veljal za mesec počitnic, letos pa imajo 15 odstotkov manjši obisk kakor v preteklosti. »Že ob napovedi enotnih počitnic smo ocenili, da bo to polomija, zdaj pa ni kaj bistveno drugače,« je dejala direktorica družbe Hotel Cerkno Renata Bajt Kovač in dodala, da je »večja težava, ker se ljudje zaradi takšnih počitnic bojijo gneče, zato nekateri raje ostanejo doma. Vajeni so bili ustaljene prakse.« V hotelu imajo 80-odstotno zasedene zmogljivosti, več prihodkov pa pričakujejo ob koncu tedna.

Več obiska v toplicah 
kot na smučiščih

Med počitnicami so namestitvene zmogljivosti na Rogli v primerjavi lanskimi slabše zasedene, bojazen pred začetkom sezone pa se je pokazala kot utemeljena. »Imamo devet odstotkov manj prenočitev, v Termah Zreče pa celo deset odstotkov,« je ugotovila Tina Tinta Kovačič iz Uniturjeve marketinške službe. Glede na prve počitniške dneve bo terme verjetno obiskala desetina več kopalcev, nasprotno pa velja za smučarje na Rogli – februarja pričakujejo približno desetino manjšo prodajo vozovnic.

Med pomurskimi zdravilišči so bile v prvi polovici počitnic popolnoma zasedene le moravske Terme 3000 in Banovci, Terme Lendava, Zdravilišče Radenci in Terme Ptuj pa so bile zasedene okrog 60-odstotno. Po besedah direktorice regionalne prodaje Sava TMC Metke Erjavec Granov bodo zdravilišča podobno zasedena tudi v drugi polovici tedna, kar bo primerljivo z lanskimi zimskimi počitnicami. »Letos smo nekoliko manjše zanimanje družin za zimske počitnice pravočasno uspešno nadomestili s prodajo počitniških programov drugim ciljnim skupinam gostov. Čeprav nam je manjši obisk družin s šoloobveznimi otroki uspelo nadomestiti z več drugimi gosti, pričakujemo, da bo ministrstvo za šolstvo znova uvedlo dvotedenske zimske počitnice. Pogrešamo predvsem družine iz Ljubljane in tudi drugih večjih mest,« je povedala Metka Erjavec Granov.

V Termah Krka že vrsto let pripravljajo posebne programe za čas zimskih počitnic, ki so prilagojeni otrokom, zasedenost in obisk pa sta primerljiva z lani. Skoraj poln je tudi obmorski center Talaso Strunjan, vendar bi se v družinskem hotelu Laguna še našla kakšna soba. Podobno je v Termah Dolenjske Toplice. Terme Šmarješke Toplice bodo polno zasedene vse počitnice.

V Portorožu več, prejšnji teden manj gostov

Portorož – V portoroških hotelih je te dni skoraj 3000 gostov, od tega malo več kot pol domačih. »V Lifeclass hotelih Istrabenz Turizma imamo približno 700 gostov, kar je celo 40 odstotkov več kot lani. Ta teden bomo imeli približno 1500 prenočitev več, prejšnji teden pa smo imeli približno 1500 prenočitev manj. V vsem mesecu bomo imeli približno 16.000 prenočitev, kar bo najmanj deset odstotkov bolje kot lani. Zelo dober obisk smo imeli okoli 8. februarja. Opazili smo, da slovenski gostje niso prišli samo med februarskimi šolskimi počitnicami. Seveda je treba upoštevati tudi, da imamo v naših hotelih več tujih kot domačih gostov,« je včeraj povedal Marko Lenček, vodja prodaje Istrabenz Turizma. Jadran Furlanič je potrdil, da so portoroški hoteli zasedeni približno 70-odstotno in da med zimskimi počitnicami ni bilo nikoli bistveno drugače. »Res pa so morda nekateri pričakovali večji obisk, ker so počitnice osredotočene na en teden. Menimo, da so se gostje tega prestrašili in so se zato mnogi odpravili v tujino ali pa so počitnice izkoristili prej,« je še dejal Jadran Furlanič.