Med prijatelji

Najbolj presenetljivo je, ko slovenski zunanji minister vse po vrsti imenuje prijatelje. Zdaj so to še vedno Hrvati, drugič spet Italijani ali Avstrijci.

Objavljeno
29. januar 2007 22.11
Stojan Žitko, urednik zunanjepolitične redakcije Dela
Najbolj presenetljivo je, ko slovenski zunanji minister vse po vrsti imenuje prijatelje. Zdaj so to še vedno Hrvati, drugič spet Italijani ali Avstrijci. Tega ne počne samo on, saj prijazni izraz menda spada v klasično diplomatsko ropotarnico. Toda preprostemu človeku seveda niti malo ni jasno, kako so lahko nekomu ali neki državi vedno prijatelji prav tisti, s katerimi se na vso moč prepira o nekaterih preprostih, še raje pa o zelo zapletenih zadevah.

Kaj v tej luči res reči o sosednji Hrvaški, ki Slovenijo zadnje dni zasipa z diplomatskimi notami, ta pa ji enako zavzeto odgovarja s svojimi? Težko bi bilo prešteti vse takšne pisne dokumente, ki sta si jih v zadnjem letu ali dveh izmenjali državi, ki se v svetu največkrat deklarirata kot prijateljici in se medsebojno podpirata v širšem mednarodnem okolju. A kot bi trenil, takoj za prvim mejnim stebričkom vse skupaj postane tako zapleteno, da nikoli ni več prav jasno, kaj kdo v resnici hoče, čemu se je kdo morda celo pripravljen odreči. Največkrat je vendarle tako, da se vse skupaj ustavi nekje na sredi poti in povsem negotovo glede svoje prihodnosti. Po zglede ni treba prav daleč.

Enkrat gre na primer za devizne vloge hrvaških varčevalcev, pri katerih je menda Slovenija še vedno v prednostnem položaju, pa temu druga stran še zdaleč ne pritrjuje, drugič so to spori v zvezi z vsem, kar spremlja nuklearko, tretjič novosti, ki jih prinaša širitev schengenskega območja tudi na Slovenijo, četrtič so v ospredju klasična mejna sporna vprašanja, daleč najbolj kislo jabolko vseh sporov in nesoglasij.

Za ljudi iz slovenske Mladike je takšen položaj sicer verjetno precej stresen, a kaj drugega niti ni mogoče pričakovati. Diplomacija je tudi na najvišji ravni predvsem silno občutljivo dogajanje, stkano z zelo prefinjenimi potezami. Problem je nemara še večji, ker so v obeh državah, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, neurejeni odnosi s sosedo tudi bogato lovišče za nacionaliste vseh vrst, pri čemer je Plemeniti nemara še najbolj obroben. A že če pogledamo pisano bero zmerljivk na katerem koli internetnem forumu (tudi Delovem), se šele lahko zgrozimo. Kam lahko še pripeljejo diplomatske note med prijatelji, če ne bo prevladal razum? Na obeh straneh!