Med vajo v Novi Gorici evakuirali kar 250 ljudi

Mesto je stresel potres sedme stopnje, sledile so eksplozije in požar. V evakuacijski vaji je sodelovalo 150 reševalcev.

Objavljeno
11. oktober 2012 16.52
Posodobljeno
11. oktober 2012 18.00
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica - Danes so iz novogoriške mestne hiše evakuirali kar 250 ljudi, saj je mesto stresel potres sedme stopnje, zatem pa je prišlo še do eksplozije in požara. Seveda le v veliki evakuacijski vaji, ki se je začela ob 13. uri in v kateri je sodelovalo kar 150 reševalcev.

Namen vaje je bil preveriti ustreznost konceptov zaščite, reševanja in pomoči ter njihovih rešitev v sprejetih načrtih zaščite in reševanja v primeru požara na objektu.

V vaji so sodelovale vse razpoložljive sile in uporabljena vsa sredstva zaščite in reševanja na območju ožje Goriške (javna gasilska služba, enota CZ za hitro posredovanje, enota CZ za zveze in informacijsko podporo, Enota CZ za intendantsko podporo, enota CZ za prvo pomoč, ekipa reševalnih psov, policija in pristojne občinske službe).

Vaja je potekala pod vodstvom poveljstva Javne gasilske službe in štaba za civilno zaščito novogoriške občine, vodil pa jo je poveljnik javne gasilske službe občine Simon Vendramin.

Med vajo so prikazali umik ljudi iz stavbe, gašenje požara, iskanje ponesrečenca, zasutega ob rušenju, reševanje s pomočjo vrvne tehnike iz višjih nadstropij, reševanje iz višjih nadstropij s skokom na blazino, reševanje s pomočjo spustnice, prenos ponesrečenih oseb v šotor prve medicinske pomoči, nudenje prve pomoči in pripravo poškodovanca za prevoz v ustrezno zdravstveno ustanovo.

Na blazino je iz prvega nadstropja stavbe med reševanjem skočil celo novogoriški župan Matej Arčon.