Medicinske sestre so preobremenjene

Ob svetovnem dnevu medicinskih sester so zaposleni v zdravstveni negi opozorili na številne težave, predvsem preobremenjenost.

Objavljeno
12. maj 2006 13.21
Več denarja v roke trgovcev kot bolnikom?
Ljubljana - Medicinske sestre danes praznujejo svoj dan, tokrat pod geslom Z ustreznim zaposlovanjem medicinske sestre rešujemo življenja. Ob tem dnevu v nekaterih stanovskih združenjih - Sindikatu zdravstva in socialnega varstva ter v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - opozarjajo na številne težave, ki pestijo zaposlene v zdravstveni negi.

Predsednica sindikata Nevenka Lekše je najbolj izpostavila predvsem preobremenjenost osebja, med drugim zaradi pomanjkanja kadrovskih normativov, kar je razlog za pomanjkanje teh strokovnih profilov.

Izgorevanje na delovnem mestu je za delavce v zdravstveni negi dejstvo. Pogoji dela so zahtevni, zaposleni namreč delajo veliko več od 40 ur tedensko, kot določa delovna zakonodaja. Po besedah Lekšetove v takih razmerah trpi predvsem družina, saj je delo za zdravstvene delavce vedno na prvem mestu.

Še vedno pa ni pravih, strokovno neoporečnih kadrovskih normativov v zdravstveni negi, še opozarja predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva, zaradi česar so poklici v zdravstveni negi še vedno deficitarni. Od tu pa zgodba spet pripelje k preobremenjenosti. Stresno delo in velike obremenitve so namreč tudi razlog za visoko obolevnost med zdravstvenimi delavci ter za številčne predčasne in invalidske upokojitve.

Lekšetova pa je zopet spomnila tudi na napovedane reforme v zdravstvu. Če bo uspel ministrov projekt privatizacije zdravstva, pravi Lekšetova, bo to še skrčilo število zdravstvenega osebja in bo to še bolj obremenjeno. In to ne glede na izobrazbo.

Kljub opozorilom o pomanjkanju diplomiranih medicinskih sester pa so na vseh slovenskih visokih šolah, kjer izobražujejo bodoče diplomirane medicinske sestre, omejitve vpisa, kažejo podatki Visokošolske prijavno-informacijske službe.