Medijske toplice zdaj čiste, a še vedno brez kopalcev

Letošnja sezona, to je zdaj že jasno, je šla po zlu; občina čaka strokovno oceno o morebitnih vlaganjih.

Objavljeno
08. julij 2013 15.13
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Poletna sezona se bliža vrhuncu, vrata Medijskih toplic pa letos za kopalce ostajajo zaprta, to je zdaj že povsem jasno. Ali je bil zalogaj, v katerega doslej nista upala zagristi niti lastnik Medijskih, celjski Poslovni sistemi Zupanc (PSZ), niti občina Zagorje, pretežak tudi za zagnane domačine z Izlak? Ti so Medijske očistili - jim je zdaj zmanjkalo "vrvice"?

Jure Urbanija, Izlačan in pobudnik "umazanih bazenskih zabav", kakor je poimenoval čistilne akcije, takšne namige zavrača. Nasprotno, pravi. Pred tremi tedni se je sestal z zagorskim županom Matjažem Švaganom in s Sašo Zelenovičem, direktorjem PSZ, ki jim je dal bazenski del kompleksa v brezplačni najem: "Dogovorili smo se o tripartitni pogodbi, po kateri naj bi občina bazenski del vzela v najem, upravljalec pa bi postalo naše društvo za oživitev Medijskih."

A dogovarjanje se utegne do dokončnega dogovora zavleči. Švagan se je odločil, da zadevo preda stroki, ki bo ocenila, kako je z zagotavljanjem higienskega minimuma, kako z uporabnim dovoljenjem in kako je z vlaganji občin v objekte, ki so v zasebni lasti: "Ne želimo, da se komurkoli kaj zgodi. Izlačani imajo vso mojo podporo, a zadeve morajo biti pravno urejene. Nenazadnje gre za zasebnega lastnika, ki pa v Medijske noče vložiti niti centa. Če bi občini zakon dopuščal vlaganja, bi v prvi vrsti vlagali v delovna mesta."

Rezultate ocene pričakuje prihodnji teden, nakar se bo o tem, ali naj občina pristopi k oživljanju Medijskih, odločal občinski svet. V njem enotne podpore morebitnim občinskim vlaganjem že zdaj ni. Po besedah Urbanije naj bi bilo govora o vlaganjih v višini 100.000 evrov.

"Občina doslej o številkah ni govorila, a v primeru morebitnih vlaganj se bomo ustrezno zavarovali in od lastnika zahtevali povračilo," je povedal Švagan, ki obžaluje, da pobudnikom niti po dveh mesecih še ni uspelo registrirati društva, čeprav bi za to potrebovali le nekaj dni. Medtem ko Urbanija meni, da registracija nima zveze z dinamiko reševanja Medijskih in napoveduje, da bo vlogo oddal v nekaj dneh, Švagan meni drugače: "Ima zvezo, ker občina zdaj nima sogovornika. Kako naj jim potem pomagamo?" Pomoč pa bodo Izlačani potrebovali že v kratkem: za začasni priklop elektro omarice.

Medijske nameravajo namreč še naprej čistiti in otroški bazen v roku dveh tednov tudi napolniti z vodo, toda namakanje v njem bo, poudarja Jure Urbanija, izključno zaprtega tipa: "Samo za prostovoljce in njihove družinske člane, ki bodo čistili bazenski del, da se bodo lahko osvežili." Doslej so organizirali že trinajst akcij, v njih je sodelovalo prek petdeset prostovoljcev.