Mednarodni razpis za helikoptersko reševanje

Minister za zdravje Andrej Bručan je po vseh zapletih okoli sporne odločitev o helikopterskih prevozih sporočil, da bo vlada na podlagi mednarodnega razpisa podelila koncesijo za helikoptersko reševanje.

Objavljeno
09. januar 2007 20.22
Drago Kos
Ljubljana – Obstoječo uredbo o spremembi in dopolnitvi uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč, po kateri je za novega prevoznika helikopterske nujne medicinske pomoči določena Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), bo vlada spremenila, in sicer v tej smeri, da bo na podlagi mednarodnega razpisa podelila koncesijo za helikoptersko reševanje, je v današnji izjavi povedal minister za zdravje Andrej Bručan.

Kot pravi, naj bi vlada omenjeno uredbo obravnavala že na četrtkovi redni seji. Ni pa nobene potrebe, da bi AMZS še ostal kot edini možni izvajalec teh prevozov, meni minister.

Kar zadeva odločitev AMZS in Flycoma, da od petka po 17. uri ne bosta več opravljala nujnih helikopterskih prevozov, pa ima ministrstvo že zagotovljeno rešitev. Kot pravi Bručan, bosta po uredbi, ki še velja, to delo spet opravljali Slovenska vojska in policija. Glede povračila stroškov AMZS pa se ministrstvo še ni odločalo, saj niso dobili še nobenega zahtevka za plačilo.

O današnji ugotovitvi komisije za preprečevanje korupcije, da odločitev vlade, da lahko AMZS poleg policije in Slovenske vojske edina opravlja helikopterske prevoze za potrebe nujne medicinske pomoči, ustreza definiciji korupcije, minister za zdravje še ni bil pripravljen dati dokončnega komentarja. "Lahko pa rečem, da v točki, kjer se očita neka korupcija ministrstvu za zdravje v zvezi z oddajo izvedbe tega dela AMZS, vsaj po mojem mnenju o tej ni ne duha ne sluha. Še posebej zato ne, ker uredba tako odreja."

Bručan ne razmišlja o odstopu

Na podlagi današnjega mnenja komisije za preprečevanje korupcije minister o odstopu zaenkrat še ne razmišlja. "Postopek bo pač stekel, kot je treba, in če se bo izkazalo, da je res kaj narobe, bom že odstopil. Brez skrbi. Zaenkrat pa ne vidim nobene potrebe," dodaja Bručan.

Flycom in AMZS v petek prenehata s helikopterskimi prevozi

Kot je znano, je Flycom AMZS poslal dopis, da bo podjetje s petkom prenehalo s helikopterskim reševanjem. Na osnovi tega je AMZS "zaradi okoliščin, v katerih so se vsi skupaj znašli, in zaradi vseh pritiskov" danes ministru za zdravje Andreju Bručanu poslala pismo, v katerem s petkom odpovedujejo vse nadaljnje aktivnosti. Napisali pa so tudi, da se lahko zadeva podaljša, v kolikor se bo vlada odločila drugače, je v današnji izjavi povedal generalni sekretar AMZS Matjaž Gaberšek.

Odločitev vlade ustreza definiciji korupcije, ugotavlja protikorupcijska komisija

Povrhu vsega pa je komisija za preprečevanje korupcije v svojem načelnem mnenju ugotovila, da odločitev vlade, da lahko AMZS poleg policije in Slovenske vojske edina opravlja helikopterske prevoze za potrebe nujne medicinske pomoči, ustreza definiciji korupcije. Predsednik komisije Drago Kos, ki bo načelno mnenje posredoval tudi policiji, tožilstvu in računskemu sodišču, pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje čim prej zakonito uredilo način helikopterskih prevozov.

V sredo izredna seja komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ

Predsednik komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl (LDS) pa je za sredo sklical nujno sejo komisije, na kateri bodo odločali tudi o sklepu, da naj vlada spremeni uredbo o izboru izvajalca nujnih helikopterskih reševalnih prevozov in izvede odprti postopek javnega naročila. Cvikl je na četrtkovi novinarski konferenci ocenil, da je vlada z odločitvijo o izboru AMZS odprla pot korupciji in da bi moral premier Janez Janša razmisliti o odstavitvi ministra za zdravje Andreja Bručana.