Mednarodni turnir v Ledni dvorani Zlato Polje negotov

V ledni dvorani so izklopili elektriko. Podjetje Jomac Elektru Gorenjska dolguje 124.492 evrov.

Objavljeno
09. november 2011 18.13
Posodobljeno
10. november 2011 07.00
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – »Zaradi tehničnih težav in težav s hladilnim sistemom je program za sredo v Ledni dvorani Zlato polje odpovedan. Prosimo za razumevanje!« je včeraj pisalo na spletni strani Hokejskega kluba Triglav. Pravi vzrok je odklop elektrike, saj upravljavec dvorane, podjetje Jomac, Elektru Gorenjska ne plačuje položnic že od začetka lanskega leta.

Hokejistom so tako včeraj odpadli treningi, v negotovosti je današnja tekma med reprezentanti Slovenije in Avstrije, starimi do 18 let, ter mednarodni hokejski turnir v soboto in nedeljo. Mitja Kern, trener in sekretar kluba, je povedal, da jih upravljavec o izklopu elektrike predhodno ni obvestil, medtem ko so z Mestne občine Kranj povedali, da občina redno poravnava obveznosti iz koncesijske pogodbe za uporabo ledne dvorane in da je letos že plačala 174.361 evrov. Upravljavca so pozvali, naj poravna zapadle obveznosti.

Renata Križnar, vodja službe za korporativno komuniciranje v Elektro Gorenjska, je za Delo pojasnila, da se je v torek, 8. novembra, iztekla pogodba o dobavi električne energije s podjetjem Jomac. Podjetje ima sklenjeno pogodbo za več merilnih mest, med njimi tudi za ledno dvorano, ki je njihov največji porabnik električne energije. Pogodbo je elektro prekinil zaradi neporavnanih obveznosti v višini 124.492,26 evra.

»Jomac svojih obveznosti ni poravnaval že od začetka leta 2010. Večkrat smo z njimi poskušali doseči dogovor o plačilu, vendar žal z njihove strani dogovori iz različnih razlogov niso bili uresničeni,« je poudarila Križnarjeva. Direktorja Jomaca Martina Odarja nam za komentar ni uspelo priklicati. Po naših podatkih so dvorani zaradi neporavnanih obveznosti odklopili elektriko že v letu 2009, Jomac pa je imel po javno dosegljivih podatkih lani 85.550 evrov izgube in ima blokiran transakcijski račun.

Ledna dvorana na Zlatem polju je prvi projekt javno-zasebnega partnerstva v Mestni občini Kranj (MOK). Zemljišče je zagotovila občina, 2,1 milijona evrov za postavitev montažne dvorane kot začasnega objekta za deset let pa je v letu 2007 financiral konzorcij podjetij, največ je prispeval mariborski Expo biro. Lani julija, ko je Upravna enota Kranj preklicala gradbeno dovoljenje, izdano aprila 2007, in je grozilo, da bo treba dvorano porušti, je bil dosežen dogovor o postopku za legalizacijo objekta, a ta po naših podatkih še ni končan.

Objekt namreč ni bil načrtovan skladno z zazidalnim načrtom za to območje, saj ta dovoljuje le športna igrišča, ne pa tudi objekte s športno, trgovsko in gostinsko dejavnostjo. Investitorji, ki so imeli lani pred začetkom sezone, v avgustu, težave s plačilom položnice za elektriko, so pritiskali na MOK, naj odkupi dvorano, v kar pa tedanji župan Damijan Perne ni hotel privoliti.