Meda našli in odpeljali na Muto

Potem ko je Matjaž Logar medvedka Meda skril pred inšpektorji, so ga čez nekaj ur vendarle našli in odpeljali v zavetišče.

Objavljeno
03. junij 2011 15.58
Posodobljeno
03. junij 2011 16.06
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Poljane nad Škofjo Loko - Po pet mesecev starega mladiča medveda, imenovanega Srečko, ki je od aprila letos živel na kmetiji Logarjevih v Podvrhu, so v spremstvu policistov prišli glavna inšpektorica za okolje in prostor Aleksandra Velkovrh in inšpektorica Nevenka Žvokelj, ki vodi postopek, ter Zlatko Golob iz zavetišča za divje živali iz Mute.

Očitno je bil Matevž Logar o prihodu inšpekcije obveščen, saj je medveda tik pred tem odpeljal na neznano lokacijo. Po nekajurnem iskanju so ga le našli in odpeljali v zavetišče na Muto, je potrdil Zlatko Golob.

Logar v uklonilni zapor zaradi neplačane kazni

Matevža Logarja so policisti po tem, ko je odpeljal medveda, vklenili in odpeljali v uklonilni zapor, ker ni plačal globe za prometni prekršek. Matevž Logar več dni ni hotel sprejeti odločbe inšpektorata, po kateri bi moral medveda oddati v zavetišče. Odločba je kljub temu v sredo postala izvršljiva. Inšpektorici sta zaradi negativnih izkušenj z Matevžem Logarjem, ki se je na različne načine upiral prevzemu odločbe, pa tudi zaradi fizičnega napada na inšpektorja pred dnevi tokrat na Podvrh prišli v spremstvu desetine policistov. Aleksandra Velkovrh, glavna inšpektorica, je dejala, da je medved vedno bolj nevaren, morebitna nevarnost pa se z njegovo rastjo in spolnim dozorevanjem stopnjuje. Zato medved ne more prosto živeti med ljudmi in so ga morali čim prej ujeti in odpeljati v zavetišče.

Inšpektorji podali kazensko ovadbo

Zlatko Golob je povedal, da so medveda našli, ko se je gibal v bližini kmetije Logarjevih. V kakšnem stanju je, Golob še ni vedel povedati, pojasnil je le, da ga mora najprej pregledati. Do nadaljnjega bo medved ostal v zavetišču na Muti, nato pa se bodo na ministrstvu za okolje in prostor morali odločiti o njegovi usodi. Logarjevi si želijo, da bi ga vrnili na kmetijo, kjer bi mu uredili ustrezno bivališče, možno pa je tudi, da bi ga odpeljali v zavetišče za divje živali na Nizozemsko. Aleksandra Velkovrh je dejala, da gre za prvi primer v Sloveniji, ko nekdo ni hotel oddati medveda, ki je zaščitena živalska vrsta, v ustrezno nadaljnjo oskrbo. Zato so podali tudi kazensko ovadbo zaradi nezakonitega ravnanja z zaščiteno živalsko vrsto.

Matevž Logar je po tem, ko so ga policisti že peljali v policijskem vozilu, po mobilnem telefonu povedal, da je medveda spustil v naravo in da ne bo povedal, kje je. Matevž Logar je prepričan, da bi se medved najbolje počutil, če bi ga odpeljali v zavetišče na Hrvaško.

Po pomoč tudi k Pahorju

Medved se je po navedbah Logarjevih aprila sam zatekel k njim na kmetijo. Ker se jim je prikupil, bi ga želeli obdržati in zanj urediti primeren prostor. Pojavljajo se tudi informacije, da naj bi Logarjevi pripeljali Srečka iz Kočevja, da bi tako dvignili zanimanje za njihovo brunarico, ob kateri bi zanj uredili dom. Sicer pa pri svoji zahtevi, da bi obdržali medveda, ne bodo vztrajali za vsako ceno. Kljub temu so se po pomoč in podporo obrnili tudi na premiera Boruta Pahorja. V pismu so mu pojasnili, da so Srečku pomagali in mu zagotovili ustrezno prehrano in možnosti za razvoj. Zapisali so še, da medvedu zaradi nesmiselnih birokratskih zahtev državne inšpekcije grozi črna prihodnost ali morda celo usmrtitev.