Medved bo še naprej nepredvidljiv sosed

V Sloveniji imamo med 500 in 700 medvedov. Jih je preveč? Za letos je določen odstrel stotih. Je to preveč? Strokovnjaki so prepričani, da je prava rešitev sobivanje medvedov z ljudmi.

Objavljeno
18. marec 2007 08.00
Cerknica - Z napadom medvedke na domačina Petra Zalarja v Ponikvah pri Cerknici pred tednom dni je ponovno oživela razprava o težavah ljudi, ki živijo na območju razširjenosti rjavega medveda. Polemika se sicer razgreje vsako leto, ko minister odreja kvoto medvedov, ki jih bodo lovci lahko ustrelili. Najodločnejši zagovorniki pravic živali imajo do lova negativno stališče in zahtevajo, da se streljanje divjih živali popolnoma preneha. V nasprotju z lovci so prepričani, da ti ne skrbijo za naravno ravnotežje, temveč ga rušijo. Strokovnjaki za ekologijo živali se zavedajo kompleksnosti problema uravnavanja medvedje populacije, zato vztrajajo, da je treba pred odločitvijo o tako množičnem odstrelu najprej vsaj približno poznati lastnosti populacije, v katero posegamo. Najtežje pa je zagotovo domačinom, ki morajo z nevarnostjo v gozdovih živeti vsak dan.

Prav v tem času je nevarnost za napad medveda največja, so sporočili iz zavoda za gozdove: »Od 1. marca do konca aprila medvedka uvaja mladiče na izhod iz brloga in jo lahko že vsak tuj zvok, ki se pojavi v njeni bližini, vznemiri in lahko napade. V tem času je gibanje po brezpotjih po gozdu zelo nevarno. Če se že gibljemo v gozdu v tem času, se je treba držati poti, po katerih se pogosto giblje več ljudi ali vozil, čeprav tudi tu srečanje z medvedom ni izključeno.«

Kot je pokazala manjša »anketa« med naključnimi sogovorniki v Cerknici, opravljena že pred zadnjim tragičnim dogodkom, prav vsi domačini poznajo kak primer, da se je medved približal človekovemu bivališču, prav tako jih večina meni, da je medvedov več kot nekoč.

Več si preberite v Nedelu.