Medved na paši poklal 78 ovc in prišel k hišam

Po Srednjem Vrhu nad Martuljkom hlača 170 kg težki kosmatinec.

Objavljeno
27. oktober 2011 19.53
Posodobljeno
28. oktober 2011 07.00
Boštjan Fon
Boštjan Fon
SREDNJI VRH – Ovčerejci iz Srednjega Vrha, vasice, ki leži stisnjena v reber Karavank in pogleduje tja proti Špiku, so se pred tremi tedni, ko so prignali drobnico v domače ograde, prijeli za glavo. Med preštevanjem ovac so spoznali, da so iz visokogorskih planin Bavhe, Grajšce in Vošce prignali precej manj glav, kot so jih spomladi poslali na pašo. Maja so jih odgnali natančno 250, vrnilo se jih je 172. Škodo so utrpeli Izidor Hlebanja, Friderik, Janez in Marko Robič ter Andrej, Janez in Renata Mertelj. Največjo izgubo ima Friderik Robič, ki je ob sedemnajst ovac in plemenskega ovna.

Pokol v
 matičnem tropu

»Dve leti že sledimo medvedu na našem območju,« je povedal Marko Robič in pokazal lanske posnetke sledi v snegu, ki jih je posnel z mobilnikom. Lani so bili ob drobnico, a je bilo škode precej manj, saj je zmanjkalo nekaj čez 30 glav, letos pa je medved potolkel 78 v volno odetih živali. »Vsako leto je več škode. Včasih je bilo malo pobitega, saj je medved tu le prečkal ozemlje,« je povedal Robič in pojasnil, da se domačini zavedajo, da je tukaj stara medvedja pot. »To vemo iz pripovedovanja starejših,« je povedal Izidor Hlebanja in dodal, da pa vendar ne pomnijo tako hudega pokola ovac kot letos. Medved nikoli do zdaj ni napadel koga od domačinov, vendar so v Srednjem Vrhu prepričani, da ni daleč čas, ko se to utegne zgoditi. »200 metrov od naše hiše so sledi ostale v letošnjem prvem snegu,« je dejal Janez Robič. Kar zmrazilo nas je, ko smo jih ugledali. Skoraj 17 centimetrov je šlo merilo čez sled šape, in če vemo, da približno vsak centimeter pomeni 10 kilogramov žive medvedje teže ...

Štirje lastniki drobnice imajo tako imenovani matični trop. Prav vsaka žival je s kontroliranim poreklom, pasma je čista in linija jezersko-solčavske vrste ovce je negovana skozi desetletja in desetletja. Prav med temi ovcami, od 250 glav jih je matičnemu tropu pripadalo 123, si je medved privoščil največji masaker. Pobil je kar 62 ovac in enega ovna. Kot da je mrcina vedela, da je čistokrvna jezersko-solčavska blekica najokusnejša.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Iskali so jih 600 ur