Megla kriva za zamude na Letališču Jožeta Pučnika

Težave jim povzročajo tudi napake na instrumentalnem pristajalnem sistemu.

Objavljeno
15. november 2011 18.27
Posodobljeno
15. november 2011 16.15
P. J./STA
P. J./STA
BRNIK – Na Letališču Jožeta Pučnika zaradi tehnične napake na instrumentalnem sistemu za pristajanje letal v pogojih zmanjšane vidljivosti prihaja do zamud, odpovedi in preusmeritve letov na alternativna letališča. Zaradi goste megle bo do nadaljnjega prihajalo do težav tako pri vzletih kot pri pristankih letal.

Težave že od jutra

Kot je povedala vodja korporativnega komuniciranja Brigita Zorec, napako odpravlja Kontrola zračnega prometa Slovenije, ki tudi sicer skrbi za nemoteno delovanje naprav. Kot je še dejala, nimajo podatkov o tem, kdaj bo napaka odpravljena.

Po njenih besedah so se težave pojavljale že v jutranjih urah. Čez dan je promet sicer stekel, vendar se je napaka popoldan ponovila. Podatkov o številu zamud, odpovedi in preusmeritev letov nimajo, je pa izpostavila, da se letalski prevozniki sami odločajo, kako bodo ravnali v takem primeru.

Kratkotrajna motnja?

Kot je še poudarila, je taka napake sicer redka, a so se s tem že spopadali. Po njenih besedah omenjeni sistem nazadnje ni deloval v lani, ko so prenavljali pristajalne steze in so ga morali izklopiti. A kot je poudarila, so poleti razmere veliko bolj ugodne in lahko letala pristajajo tudi brez vklopljenega sistema.

Ob tem je še dodala, da gre ob takih napakah za kratkotrajno motnjo, ki je hitro odpravljena.