Melanija že plava, izplula še ne bo

 Graditelj lesene ladje na Dravi je čez mesec še ne bo splavil. 

Objavljeno
06. junij 2017 20.19
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Muta – Sodobna lesenjača, ki jo domačin David Herzog Leitinger gradi pri Mitnici na Muti, ne bo izplula 4. julija, kot je sprva načrtoval. Novega datuma izplutja Melanije ne želi napovedati, a o uspehu svojega projekta ne dvomi.

»Trinajst ton težko konstrukcijo smo prestavili z dvigalom. Zapletov ni bilo,« pove David Herzog Leitinger. Kovinski ponton, ki so ga zvarili v podjetju Bijol iz Vuzenice, nad vodo drži 169 plastičnih sodov prostornine 220 litrov, ki jih bodo kasneje nadomestili kovinski. Na sedemnajst metrov in pol dolgi ter sedem metrov in pol široki konstrukciji bo Leitinger zgradil dvoetažno lesenjačo. »Z leseno gradnjo zamujam zaradi številnih opravkov, povezanih predvsem z načrtovanjem plovbe po reki Dravi,« pravi graditelj.

Leitingerja so pred kratkim obiskali inšpektor za celinske vode in predstavniki podjetja Bureau Veritas, ki izdaja certifikat o gradnji plovila. »Opozorili so me na nekaj pomanjkljivosti, ki jih bom moral odpraviti,« pove Leitinger. Za plovno dovoljenje potrebuje prečni izris reke ter konfiguracijo rečnega dna na desetkilometrskem odseku reke na območju bazena hidroelektrarne Vuhred. Na podlagi teh podatkov bo lahko načrtoval plovno pot pa tudi obračališče in priveze. Zasebnik pričakuje, da bo podatke dobil skupaj z Dravskimi elektrarnami. Župan Mute Mirko Vošner pravi, da so težava lahko motorji za vračanje splavov na izhodiščno mesto. »Takšne probleme imajo tudi na Savi in morda še kje. Zakonodaja ni urejena, kot bi morala biti,« opozarja župan, ki pravi, da se z varnostjo na reki ne gre šaliti. »Na Muti se veselimo pridobitve in jo podpiramo, a mislim, da bo preteklo še kar nekaj Drave, preden bo ladja po reki zares zaplula,« pravi Vošner.