Mencinger ne bo guverner

Predsednik Janez Drnovšek je kandidaturo za guvernerja Banke Slovenije ponudil Jožetu Mencingerju, vendar naj bi Drnovšek po tihem posvetovanju z vlado spremenil odločitev.

Objavljeno
09. februar 2007 08.12
Slavnostni govornik rektor Univerze v Ljubljani Jože Mencinger
Ljubljana – Kdaj bo predsednik države Janez Drnovšek parlamentu predlagal kandidata za guvernerja Banke Slovenije, še ni znano. Po neuradnih informacijah je kazalo, da bi lahko že danes ponudil Jožeta Mencingerja, a je po tihem posvetovanju z vlado spremenil odločitev. Guvernerja parlament izvoli, če ga podpre najmanj 46 poslancev. Brez dogovarjanj noben kandidat ne more kar računati na izvolitev.

Še preden je javnost izvedela za Drnovškov predlog, je bilo Mencingerjevo morebitno guvernerstvo že zgodovina. Kot smo izvedeli, naj bi kandidaturo umaknil. »To ne drži. Lahko bi rekel, da sem bil v dveh urah kot kandidat odstopljen,« je informacijo na Delovo vprašanje popravil Jože Mencinger: »Iz Drnovškovega kabineta so mi sporočili, da nisem več kandidat, ker pač predsednik vlade temu ostro nasprotuje.« To ga, kot je povedal Mencinger, niti ni pretirano presenetilo, češ da je tako delovanje naše politike »normalno«; bolje, običajno, in ne normalno.

»Verjetno sem celo bistveno bolj nesprejemljiv kandidat, kot je bil Mitja Gaspari, očitki pa gredo lahko v različne smeri, kamor hočete. To sem predsedniku Drnovšku tudi povedal. Na njegovo prigovarjanje sem kandidaturo sprejel, ker se mi je zdelo, da lahko poskusim ohraniti neodvisno institucijo, ki sem jo tudi soustvarjal. Pa tudi, da lahko vnesem nekaj zdrave skepse v evropsko centralno banko. Nekaj skepse v tovrstnih institucijah koristi. Poleg tega menim, da sem povsem neodvisen,« je povedal Mencinger.

Več si preberite v današnjem Delu.