Mercator za manjši dolg prodaja za pol milijarde evrov nepremičnin

Pri tem jim bo pomagalo nepremičninsko svetovalno podjetje iz Londona.

Objavljeno
09. november 2011 09.04
Posodobljeno
09. november 2011 09.49
A. L./STA
A. L./STA

LJUBLJANA – Najboljši sosed namerava v prihodnjih dveh letih s prodajo ter ponovnim najemom nepremičnin v Sloveniji in na Hrvaškem iztržiti 500 milijonov evrov. Ustrezen nepremičninski portfelj bodo oblikovali skupaj z nepremičninskim svetovalnim podjetjem Cushman & Wakefield iz Londona ter ga ponudili mednarodnim investitorjem.

Letos že izbrali svetovalca

Kot pojasnjujejo v Mercatorju, je za uspešno poslovanje skupine zelo pomembno izkoriščanje potenciala nepremičnin za nadaljnjo rast. Poleg aktiviranja do zdaj še nepozidanih zemljišč in dezinvestiranja poslovno nepotrebnega premoženja so tako že v letošnjem prvem polletju začeli projekt, v okviru katerega so za svetovalca izbrali omenjeno družbo iz Londona, s katero bodo oblikovali seznam nepremičnin, ki jih bodo ponudili mednarodnim investitorjem.

Z iztržkom nad zadolženost

V skladu s srednjeročnim gospodarskim načrtom bodo iztržek namenili zmanjšanju zadolžitve, s čimer se bodo po kazalnikih zadolženosti približali večini mednarodnih konkurentov. Ob tem v trgovski družbi dodajajo, da imajo v primerjavi z evropskimi trgovci v svoji bilanci veliko nepremičnin oziroma sredstev, ki jih lahko namenijo za zmanjšanje zadolženosti. Vse nepremičnine so neobremenjene vseh stvarnih pravic tretjih oseb.

V skladu z začrtanimi cilji v srednjeročnem gospodarskem načrtu skupine Mercator bodo izbor investitorjev in prodajo ter ponovni najem nepremičnin v Sloveniji in na Hrvaškem izvedli v letih 2012 in 2013, in sicer v predvideni skupni vrednosti 500 milijonov evrov.