Merklova in Peel enotna, kriza se rešuje postopoma

Prihodnjih 20 let bo polno tveganj, do popolnega zloma trgov pa ne bo prišlo.

Objavljeno
17. november 2011 14.51
Posodobljeno
17. november 2011 16.17
D. P.
D. P.
PORTOROŽ – Quentin Peel, pomočnik urednika Financial Timesa, je na 13. Poslovni konferenci v Portorožu poudaril, da je Evropa dveh hitrosti nujna.

Gospodarska rast je nujna

Slovenija je v tem trenutku znotraj prve Evrope, meni pa, da to ne pomeni, da ima boljše možnosti od drugih. Da bo ujela preostale države, potrebuje visoko gospodarsko rast.

Strinja se z nemško kanclerko Angelo Merkel, da se kriza rešuje postopoma korak za korakom. Po Peelovem mnenju trgi politiko večkrat prehitevajo, kar vodi v nepreudarne odločitve.

Evro je bil preveč uspešen


Evro kot valuta je bil po njegovi oceni uspešen, saj je stabilnejši od nekdanje nemške marke. »Z njim smo povečali trgovino in povečali investicije. Morda pa je bil evro preveč uspešen, kajti mobilnosti kapitala ni z enako hitrostjo sledila mobilnost delovne sile.« Meni, da je bil največji problem za evro izposoja denarja južnoevropskih držav, ki so denar prejemale po istih obrestnih merah kot na primer Nizozemska.

Obeta se tekma z orožjem

Prihodnjih 20 let naj bi bilo po njegovem prepričanju polno tveganj, do popolnega zloma pa ne bo prišlo. Države in trgi naj bi se prepirali glede trgovine, investicij in tehnoloških inovacij. Za temno prihodnost lahko poskrbi tudi tekma z orožjem.