Mesec dni do rektorskih volitev

Volilna komisija za rektorja Univerze v Ljubljani je včeraj obravnavala programe, ki so jih oddali štirje rektorski kandidati - Janez Hribar, Jože Duhovnik, Stane Pejovnik in Rudi Rizman.

Objavljeno
22. avgust 2009 17.22
Za prihodnje študijsko leto Univerza v Ljubljani razpisuje sedem novih podiplomskih študijskih programov
Jasna Kontler Salamon
Jasna Kontler Salamon
Ljubljana - Včeraj je volilna komisija za volitve rektorja Univerze v Ljubljani (UL) obravnavala programe, ki so jih oddali štirje rektorski kandidati - prof. dr. Jože Duhovnik s fakultete za strojništvo, prof. dr. Janez Hribar z biotehniške fakultete, prof. dr. Stane Pejovnik s fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter prof. dr. Rudi Rizman s filozofske fakultete. Po sklepu komisije so programi dostopni zainteresirani javnosti.

Duhovnik v programu med drugim napoveduje, da bi kot rektor predlagal šest prorektorjev, zastopnikov vseh znanosti UL - filozofije, prava, medicine, naravoslovja, družboslovja in tehnike -, ki bi na univerzi skrbeli za pedagoško, znanstveno in raziskovalno dejavnost, za umetniško in mednarodno dejavnost ter za kakovost in gospodarsko-finančne zadeve.

Hribar v programu med drugim opredeljuje kadrovsko politiko - navaja, da bi morala UL, če hoče »resno uresničiti bolonjsko reformo«, izboljšati razmerje med študenti in pedagoškimi delavci. V zvezi s tem je prepričan, da univerza »nima preveč profesorjev, nesporno pa ima premalo asistentov« in da bi bilo zato treba razmisliti o ponovni uvedbi stažistov asistentov.

Pejovnik je v programu zapisal, da »novemu vodstvu ne bo treba izvajati velikih reform in sprememb«, ker je »pomembnejša zagotovitev sistema, ki velja dolgoročno, saj univerza potrebuje predvsem ustvarjalni mir in stabilnost«. Napovedal je tudi, da bi si kot rektor prizadeval za »bistveno večjo vlogo senata, kolegija dekanov ter študentskega sveta«.

Rizman je napisal, da je njegov program zasnovan na obveznosti, da je »treba UL vrniti profesorjem in študentom«, to pa naj bi med drugim dosegli s tako imenovanim »pomlajevalnim programom« UL in izboljšanjem statusa zaposlenih na tej univerzi. Napoveduje, da bi se kot rektor zavzel za racionalno in prijazno vodenje ter upravljanje univerze.

61-letni Jože Duhovnik, doktor strojniških znanosti, 62-letni Janez Hribar, doktor živilskotehnoloških znanosti, 63-letni Stane Pejovnik, doktor kemijskih znanosti in 65-letni Rudi Rizman, doktor socioloških znanosti se bodo uradno soočili 3. septembra na pravni fakulteti, hkrati se bodo še vsak po svoje predstavljali volivcem, za kar imajo še manj kot mesec časa.

Prvi krog volitev bo že 21. septembra, v primeru, da takrat nihče od kandidatov ne bo zbral podpore več kot polovice vseh volivcev, bo 29. septembra sledil drugi krog. V skladu z novimi pravili bosta oba kroga volitev potekala neposredno, študente bodo pri tem zastopali elektorji.

Več o kandidatih in njihovih programih lahko preberete v ponedeljkovem Globusu znanja.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela