Mesić: Premierka je zabila gol

Vodja hrvaške skupine pogajalcev z EU Vladimir Drobnjak je izrazil zadovoljstvo s srečanjem Kosorjeve s slovenskim premierom. Hrvaški predsednik pa je v Splitu ocenil, da je premierka pri pogajanjih z EU "zabila gol".

Objavljeno
12. september 2009 16.47
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Zagreb - Hrvaška premierka Jadranka Kosor se je v Zagrebu sestala s člani skupine hrvaških pogajalcev z EU. Njen vodja Vladimir Drobnjak je po srečanju izrazil zadovoljstvo s petkovim srečanjem Kosorjeve s slovenskim premierom Borutom Pahorjem in izrazil optimizem glede pristopnih pogajanj z EU.

Kot je dejal Drobnjak, do konca leta pričakujejo po možnosti odprtje vseh pogajalskih poglavij, zaprtje velikega števila poglavij ter "dobro dinamiko v pogovorih".

 

Današnji sestanek je bil po njegovih besedah usmerjen v niz zelo konkretnih vprašanj, bil pa je tudi zelo dobra priložnost za oceno položaja pri posameznih pogajalskih poglavjih ter za dogovor o tem, kako naprej do konca leta. Kot je dejal, so ugotovili, da jim pri veliko poglavjih kaže zelo dobro.

 

Drobnjak je tudi izrazil optimizem glede zaključka pogajanj z unijo in obenem zadovoljstvo s petkovim dogovorom Kosorjeve in Pahorja o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z EU in o rešitvi spora o meji s posredovanjem EU. Dogovor pomeni veliko spodbudo za vse pogajalce za nadaljnja prizadevanja, je še dejal.


Mesić: Kosorjeva je zabila gol

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes v Splitu ocenil, da je hrvaška premierka Jadranka Kosor s petkovim dogovorom z Ljubljano, ki naj bi vodil v deblokado hrvaških pristopnih pogajanj z EU, "zabila gol".

Na novinarsko vprašanje, kdo je zaslužen za petkov dogovor, je Mesić, ki se sicer v Splitu udeležuje obeležitvi 65. obletnice obnove Hajduka, dejal, da je manj pomembno, kdo je koliko prispeval k dogovoru, da pa je dejstvo, da je "premierka zabila gol". Kljub temu je pristavil, da so zaslužni vsi, ki so argumentirano zastopali Hrvaško v vseh institucijah.

Najpomembnejše pa je po njegovem to, da je Evropa dojela, da Hrvaška lahko uresniči svoj strateški cilj.

V svojem znanem slogu je še pristavil, da bodo Slovenci in Hrvati po rešitvi spora o meji to skupaj proslavili v gostilni, plačati pa bi morali Slovenci, ker so prvi vstopili v EU.