Mestna občina Celje začela rušiti Rakuschev mlin

Proti rušenju je bil ob celjski civilni javnosti tudi del mestne politike, ne pa tudi vodstvo občine.

Objavljeno
04. december 2014 16.25
Rakuschev mlin
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Celjski Remont je danes zjutraj po naročilu Mestne občine Celje začel z vrha proti temeljem rušiti zaščiteni spomenik kulturne dediščine, ki ga je 6. oktobra prizadel požar. Tega ni mogel preprečiti ne del celjske javnosti, ne arhitekturna in kulturno zgodovinska stroka. Občina ima namreč v rokah odločbo gradbene inšpekcije, da je poslopje nevarno za okolico in da se lahko zruši ter ga je potrebno zaradi tega odstraniti.

Proti temu je bil ob celjski civilni javnosti tudi del mestne politike, ne pa tudi vodstvo občine. Danes se je s predlogom, kako poslopje pred propadom vsaj začasno zaščititi z jekleno palično konstrukcijo oglasila tudi vrsta uglednih domačih arhitektov, predlog pa je med drugimi podpisal tudi dekan ljubljanske Fakultete za arhitekturo Peter Gabrijelčič.

Mestna občina Celje je sicer že oktobra izvedla razpis za rušenje mlina, podpis pogodbe z izbranim izvajalcem pa je odlašala do 27. novembra. V torek, 2. novembra, je gradbeno podjetje Remont Celje občina kot naročnik tudi uvedla na gradbišče. Remont mora mlin porušiti v 30 dneh, občina pa mu bo za to plačala 117.404 evre.