Mestni del Kavarne Rog na javni dražbi po napovedih kupila Meri Tošić

Žena osumljenca v aferi Balkanski bojevnik kot edina za 49 kvadratnih metrov poslovnega prostora ponudila 122 tisočakov.

Objavljeno
06. december 2011 14.05
Posodobljeno
06. december 2011 17.00
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Mestni poslovni prostor v spomeniško zaščiteni Wratschevi hiši na Petkovškovem nabrežju 67, ki je hkrati del Kavarne Rog, je na javni dražbi na Magistratu kot edina interesentka kupila Meri Tošić oziroma podjetje Fundator.

Žena glavnega osumljenca v aferi Balkanski bojevnik Dragana Tošića je za 48,65 kvadratnega metra velik prostor potrdila izklicno ceno 121.625 evrov. Pogodbo o nakupu mora z občino skleniti v petnajstih dneh, plačati pa mora še davek na promet nepremičnin in vse stroške notarja ter vknjižbe v zemljiško knjigo.

Tošićeva se bo z nakupom znebila mesečnega stroška okoli 850 evrov, kolikor je morala doslej plačevati občini kot najemnica taistega prostora. Mestna občina Ljubljana (MOL) pa je relativno drago prodala nekdanji poslovni prostor, ki je bil pred obnovo (na svoje stroške jo je v celoti izvedel Dragan Tošić) zanemarjen in bi ga v primeru odpovedi najemne pogodbe težko oddala ali prodala komu drugemu kot družini Tošić. Ta je namreč po prenovi postal sestavni in fizično skorajda neločljivi del Kavarne Rog.

Tošićeve zadeve je prevzela njegova žena

S prodajo lokala se bo tako končala zgodba, ki se je začela sredi leta 2008. Takrat je Dragan Tošić oziroma njegovo podjetje Le petit café – Dragan Tošić, s. p., z MOL podpisal prvo najemno pogodbo za najem 58,31 kvadratnega metra poslovnega prostora (z najemnino 345 evrov na mesec). Vmes je občina temeljito prenovila fasado in streho na celotnem objektu (stala je 269 tisočakov, pri čemer je skoraj 192 tisočakov prispevala občina, med preostalimi lastniki pa je Tošić moral prispevati le nekaj tisočakov za svoj 4,97-odstotni delež), Dragan Tošić pa je na svoje stroške uredil še Kavarno Rog. Združil je zasebni in mestni prostor in ga bogato opremil. Otvoritev je bila oktobra lani, s 1. januarjem letos pa je njegova simbolična najemnina, ki je prej znašala 5 evrov na kvadratni meter, poskočila na običajnih 17 evrov.

Ker je Dragan Tošić v priporu zaradi sojenja v mamilarski zadevi Balkanski bojevnik, je vse zadeve prevzela njegova žena Meri (Fundator ima sedež na istem naslovu kot podjetje Le Petit Café), ki je Zoranu Jankoviću jeseni predlagala odkup mestnega dela kavarne. Njeno namero je župan razkril na svoji tiskovni konferenci konec oktobra. Predlog je podprl in ta je postal del načrta prodaje nepremičnin, ki je bil 24. oktobra potrjen na seji mestnega sveta. Javna dražba je bila objavljena 18. novembra, danes pa je na dražbi nakup potrdila Tošićeva žena.