Mestni svet podprl načrtovano novo zadolževanje mariborske občine

Na dopisni seji, ki se je zaključila danes, je 18 mestnih svetnikov podprlo novo posojilo.

Objavljeno
05. september 2014 17.49
tre_obcinska stavba
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Maribor - Kljub številnim pomislekom mestnih svetnikov je mariborski mestni svet izrekel pozitivno mnenje o načrtovanem novem zadolževanju občine v višini pet milijonov evrov. Na dopisni seji, ki se je zaključila danes, je 18 mestnih svetnikov podprlo novo posojilo, šest svetnikov je bilo proti, kar 21 pa jih ni glasovalo.

Dopisna seja bi se morala zaključiti v sredo, a so jo podaljšali do današnjega opoldneva, po uradnih navedbah »zaradi še trajajočih letnih dopustov in službenih odsotnosti nekaterih svetnikov«. A ni skrivnost, da so imeli številni mestni svetniki odklonilen odnos do novega zadolževanja in so pred tedni izdali negativno mnenje za prvo posojilo v višini tri milijone evrov.

Kot so danes potrdili na občini, je tokratno mnenje mestnega sveta pozitivno, saj je bila seja sklepčna.

LPR: mnenje mestnega sveta je treba upoštevat

Obe posojili sta bili predvideni že ob sprejemu občinskega proračuna na začetku tega leta, a mora mestna uprava pred njunim najetjem vprašati za mnenje mestni svet. Tudi novo posojilo v višini pet milijonov evrov naj bi bilo namenjeno za vlaganja, a ne le na področju šolstva in vzgoje ampak tudi za socialno in komunalno področje.

Medtem ko direktor mestne uprave Marko Žula trdi, da mnenje mestnega sveta ni zavezujoče, v Listi za pravičnost in razvoj (LPR) Stojana Auerja pravijo, da je mnenje mestnega sveta treba upoštevati, saj statut občine določa, da mestni svet »odloča o najemu posojila. Ko župan govori, da mestni svet ni dolžan dajati soglasja, je zavajanje javnosti,« je v torek poudarila mestna svetnica LPR Lidija Divjak Mirnik.

V LPR, ki ima tri od skupno 45 sedežev v mariborskem mestnem svetu, so napovedali, da tudi tokratnega zadolževanja ne bodo podprli. Med drugim jih moti, zakaj se o tem ne odloča v ponedeljek na redni seji, ko bi lahko svetniške skupine javno predstavile svoja stališča do tega vprašanja.

»Mesto potrebuje investicije«

To je zmotilo tudi edinega mestnega svetnika NSi Zdravka Luketiča, ki je opozoril, da dopisna seja ni ustrezna za tako pomembna vprašanja. »Župan in mestna uprava tehnično ne obvladata postopka,« je opozoril. Kljub temu je novo zadolževanje podprl, »kajti mesto potrebuje investicije, ki morajo čim prej steči«.

Predlagano zadolževanje je podprl tudi DeSUS. »Gre namreč za realizacijo projektov, ki so bili sprejeti v proračunu MOM za leto 2014 in vezani na ta kredit«, je pojasnil mestni svetnik Valter Drozg.

V največji svetniški skupini SDS pogrešajo natančnejše podatke o porabi tega denarja. »Zadolževanje da, a le za razvojne projekte,« je poudaril mestni svetnik Gregor Pivec.

SD ni glasovala

Podobnega mnenja so v Županovi listi, kjer so zahtevali sklic izredne seje, na kateri bi lahko obravnavali tudi poročilo o realizaciji proračuna za prvo polletje. »S tem bi se svetniki tudi lažje odločili v zvezi najetjem kredita«, so dodali in napovedali, da se bodo glasovanja vzdržali.

SD ni glasovala, »ker za verodostojno odločanje o najemu kredita nimamo dovolj potrebnih podatkov, samo odločanje o zadolžitvi na korespondenčni seji pa je poleg neetičnosti tudi statutarno in poslovniško sporno. Ne problematiziramo investicij, ki so nujno potrebne za Maribor, ampak način, kako se želi o tako pomembnih zadevah odločati,« je za STA povedal mestni svetnik Metod Dolinšek.