Mestni trgi v Mariboru bodo ostali še v stari podobi

Temeljite prenove najpomembnejših mestnih trgov v Mariboru do prihodnjega leta ne bo.

Objavljeno
12. avgust 2011 18.36
Posodobljeno
12. avgust 2011 19.13
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor

Maribor - Temeljite prenove najpomembnejših mestnih trgov v Mariboru, s katerimi bi se v času Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012 mesto predstavilo v novi podobi, do prihodnjega leta ne bo.

Doslej so obnovili le Trg Leona Štuklja, Glavni, Rotovški, Slomškov in drugi trgi pa so še v stari podobi. Kdaj bi jih lahko začeli prenavljati, nam z občine niso natančno odgovorili.

Po odprtju Trga Leona Štuklja - na njem še niso v celoti namestili osvetlitve - so pred kratkim ugotovili nekatere pomanjkljivosti, priznava tudi mariborski podžupan Tomaž Kancler. Omenil je dodatno mikrourbano opremo (klopi, koši, stojala za kolesa), potrebno zaradi velikega zanimanja občanov, ki trg obiskujejo in vsak dan uporabljajo. »To velja tudi za usmeritve glede gostinske opreme ter za vzdrževanje in rast trave okrog novoposajenih drevesih.«

Zbiranje dokumentacije 
in dovoljenj
Za obnovo Glavnega trga s Koroško cesto in delom Ulice kneza Koclja po besedah podžupana zdaj pripravljajo projektno dokumentacijo. »Za ureditev Glavnega trga v navezavi s podzemno garažo bo objavljen javni razpis za podelitev stavbne pravice. Koroška cesta in Ulica kneza Koclja pa bosta obnovljeni v okviru rednih proračunskih postavk v prihodnjih letih.«

Najverjetneje se bodo obnovitvena dela najprej začela na Rotovškem trgu z Mariborsko knjižnico. Po pojasnilih iz kabineta župana Franca Kanglerja naj bi do konca avgusta pridobili gradbeno dovoljenje za trg in mestno knjižnico, potem bodo lahko objavili razpis za izbor izvajalca gradbenih del. Pri tej naložbi občina še vedno upa na deset milijonov evrov od ministrstva za kulturo, so še sporočili iz županovega kabineta. A zaradi velikosti projekta prenova skoraj zagotovo ne bo končana do konca leta 2012, kot so to načrtovali.

Strokovne priprave za Slomškov trg in Trg revolucije

Podžupan je povedal, da je še vedno aktualna tudi obnova Slomškovega trga in Trga revolucije, za kar zdaj potekajo »strokovne priprave.« Pri obnovi Slomškovega trga je vključena tudi pobuda o podzemnem parkiranju na njegovem območju. Kancler je še napovedal, da je v izvedbi programa Ključi mesta v okviru EPK predvidena tudi odprava mirujočega prometa na območju elipsaste ureditve okolice mariborske stolne cerkve že prihodnje leto.