Mesto lahko še dolgo ostane razkopano

Naglica pri oddaji del v Celju lahko botruje razveljavitvi razpisa.

Objavljeno
12. september 2012 17.42
CELJE prenova
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje - Še približno mesec dni časa imajo na Mestni občini Celje, da izberejo novega izvajalca približno 4,4 milijona evrov vredne prenove starega mestnega jedra. Po tem, ko so avgusta zaradi zamud in poslovnih težav z gradbišča odslovili CM Celje, grešnega kozla pa našli v eni izmed občinskih uslužbenk, dva tedna po odpiranju ponudb še nič ne kaže, da mesto ne bo razkopano do pomladi.

Če je kateri od dveh prijavljenih na javni razpis sploh primeren, če bi se neizbrani pritožil, potem se bo oddaja gradbenih del v mestu zavlekla do zime, nadaljevanje del pa prestavilo v prihodnje leto. Zdaj je že dober mesec dni staro mesto na dveh krajih le zapuščeno gradbišče in sicer celoten Krekov trg in del Stanetove ulice.

Spomnimo, da je občina pogodbo s CM Celje za obnovo starega mestnega jedra odpovedala 8. avgusta, županov pooblaščenec Marko Zidanšek pa je dodal, da obžaluje težave CM Celje, a zaradi evropskega sofinaciranja investicije se morajo obnašati odgovorno. Mimogrede, marca, ko je župan Bojan Šrot s CM Celje podpisal izvajalsko pogodbo, je bil vesel, da so izbrali domačega ponudnika, novinarjem pa ni dovolil preveč vrtati z vprašanji, zakaj prav CM Celje, če pa so njegove delavce samo v tej regiji pred tistim nagnali že z dveh gradbišč.

»Po zakonu je vsa dokumentacija javna šele po oddaji javnega naročila«

No, nov javni razpis je občina objavila 13. avgusta in interesentom dovolila vprašanja zastavljati samo do 21. avgusta. Takrat smo vprašali, koliko znaša ocenjena razpisana vrednost del in zakaj so v razpisu v primerjavi s prvim znižali vrednost zahtevane bančne garancije. Dobili smo odgovor, da je po zakonu vsa dokumentacija javna šele po oddaji javnega naročila, ocenjene vrednosti del pa niso objavili, kar seveda smejo storiti. Potem smo pred tednom dni spraševali, koliko je bilo na odpiranju ponudb 29. avgusta ponudnikov in kakšni ceni so ponudili. Pojasnili so nam le, da sta bila ponudnika dva, ne pa tudi, katera in za kolikšno ceno.

Po naših podatkih, seveda neuradnih, sta ponudbi oddala mariborski Nigrad in podjetje Mineral. Mineral je bil podizvajalec za granitne tlake v mestu že na prvem razpisu, ko so dela oddali CM Celju. Prav zaradi tega, ker občinska uslužbenka med oddajo del po prvem razpisu ni ugotovila, da Mineral nima poravnanih vseh prispevkov, je avgusta izgubila službo.
Tudi o tem, kdaj bo občinska komisija izbrala novega izvajalca, nam prejšnji teden niso povedali veliko, saj so še preverjali obe ponudbi.

Vprašanje o razpisu so bila umaknjena s spletnega portala

Na vprašanje, zakaj je MO Celje na portalu javnih naročil spreminjala še 21. avgusta, ko se je iztekel tudi rok za vprašanja interesentov, so nam odpisali : »Vsebina razpisnih pogojev se ni spreminjala. Vsa potrebna razpisna dokumentacija je bila zainteresiranim ponudnikom ves čas na voljo že na sedežu naročnika, kar je bilo v razpisni dokumentaciji tudi navedeno. Spremembe so vpogled v dokumentacijo in pripravo ponudbe le olajšale.«

Zanimalo nas je tudi, zakaj so bila s spletne strani občinskega javnega servisa 48ur, kjer občani celjskim oblastem in javnim službam zastavljajo vprašanja, po samo nekaj urah umaknjena vprašanja o razpisu, ki jih je postavil eden izmed interesentov ter kdo je naročil umik vprašanj. Z občine so nam prejšnji teden odgovorili, da vprašanja niso sodila tja, temveč na portal javnih naročil. »Servis 48ur je namenjen temu, da prebivalci opozarjajo na določene probleme, ki se pojavljajo v zvezi z življenjem v Mestni občini Celje, kar pa vprašanja zainteresiranih ponudnikov v postopku javnega naročanja niso,« so nam pojasnili.

Vprašanja, ki jih hranimo v uredništvu, dejansko niso tako formalna. Tistega, ki jih je zastavil, je na primer zanimalo, zakaj tolikšna naglica pri vseh rokih, zakaj so pogoji za izvajalce manj zahtevni, zakaj ne bodo preverjali kako so ponudniki poslovali v preteklih letih in kakšen promet so imeli. Na občinskem oddelku za okolje, prostor in komunalo so torej presodili, da se tega ne sme spraševati na portalu za vse Celjane.