Mežica v spomin Oderlapu

V Mežici so z žalno sejo počastili spomin na tragično preminulega vrhunskega alpinista Franca Oderlapa. Vpis v žalno knjigo bo možen v sejni sobi občine Mežica od ponedeljka, 12. oktobra od 8. do 14. ure.

Objavljeno
09. oktober 2009 15.55
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Mežica - Župan in občinski svetniki v Mežici ter predstavniki koroške gorske reševalne službe so danes z žalno sejo počastili spomin na tragično preminulega krajana, vrhunskega alpinista in izkušenega gorskega reševalca Franca Oderlapa. Žalne seje se je poleg vseh povabljenih udeležila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Ob tem so z mežiške občine javnost obvestili, da bodo v čast preminulemu odprli žalno knjigo. Vpis v žalno knjigo bo možen v sejni sobi občine Mežica od ponedeljka, 12. oktobra, do dneva pogreba, vsak dan, od 8. do 14. ure.

 

Enainpetdesetletni Oderlap je na osmi najvišji gori na svetu v nepalski Himalaji skupaj z Davom Karničarjem preizkušal opremo za odpravo na K2, načrtovano za prihodnje poletje, ko ga je 1. oktobra v glavo zadel kos ledu. Nesreča se je zgodila ob vzponu na Manaslu na približno 5800 metrih nadmorske višine. Potem ko je njegov prijatelj in soplezalec Karničar z nadčloveškimi napori organiziral klasično reševanje, da bi poškodovanega in nezavestnega Oderlapa prenesel na višino, od koder je bilo možno helikoptersko reševanje, so poškodovanega alpinista zaradi slabih vremenskih razmer prepeljali v Katmandu šele v soboto, ko je Oderlap preminil ob prevozu v katmandujsko bolnišnico.

 

Oderlap se je v anale vpisal, ko se je kot prvi Slovenec povzpel na najvišje vrhove vseh celin.