Miheljak: Vatikan je nekoga moral pribiti na križ

Politični analitik Vlado Miheljak je današnji odstop nadškofa Krambergerja označil za logično potezo, ki pa moralnemu tkivu Cerkve ne bo nič pomagala. »Odstop ni posledica zavedanja krivde ali greha, šlo je za pritisk Vatikana, ki je nekoga pač moral pribiti na križ,« meni Miheljak.

Objavljeno
03. februar 2011 20.18
Ma. B., notranja politika
Ma. B., notranja politika
Ljubljana - Dopušča pa tudi možnost, da je k odstopu »pomagal« ljubljanski nadškof Anton Stres. Funkcija odstopa je po njegovem ta, da Cerkev poskuša ubraniti svoj ugled. Na odnos Cerkev-država pa Krambergerjev odstop po Miheljakovem mnenju ne bo vplival, saj odnos na cerkveni strani določa Stres.

Od političnih strank so se na Krambergerjev odstop odzvali le v Zaresu. Vodja poslancev Franco Juri je sporočil, da odstop mariborskega nadškofa presega pomen vodenja posameznih delov slovenske cerkve, saj finančni dolgovi družb Zvon 1 in Zvon 2, T-2 in Gospodarstva rast po pisanju italijanskega tednika L'espresso znašajo skupaj 800 milijonov evrov. »Odstop se je zdaj zgodil, nerešenih pa je mnogo vprašanj o verodostojnosti podatkov, ki so bili objavljeni v omenjenem prispevku. Med drugim je bil v njem naveden podatek, da je družba T-2 najela 85 milijonov evrov kredita pri državni Novi Ljubljanski banki. Zanimivo bo poizvedeti, kdaj in kako je bil ta kredit odobren in zavarovan,« je še povedal Juri.

V Zaresu menijo, da ima »problem razsežnosti, ki morda pojasnjujejo, čemu si največja opozicijska stranka SDS prizadeva ustvarjati izredne razmere v državi z izpostavljanjem problemov, ki jih ni ali pa jih sama ustvarja kot dimno zaveso za prikrivanje problematičnih dejanj prejšnje vlade«. Ker je dolg nadškofije in z njo povezanih družb tako velik, Juri še meni, da so razmere »skrajno resne, saj ne zajemajo le zasebnega kapitala Cerkve, temveč lahko močno škodujejo javnemu interesu. Zato je čas, da država razmisli o enakopravnem obravnavanju Cerkve pred zakonom, zlasti na davčnem področju.« Iz SDS so nam sporočili, da se na Jurijeve trditve ne bodo odzvali.