Milijon evrov za škofijske prostore

Celjski škof Anton Stres je ob skorajšnji prvi obletnici ustanovitve Škofije Celje pozval vernike, da po svoji močeh prispevajo pri nakupu škofijskih prostorov. Treba bo zbrati najmanj milijon evrov.

Objavljeno
10. marec 2007 15.44
Škof Anton Stres prejema čestitke vernikov
Celje - Celjski škof Anton Stres je ob skorajšnji prvi obletnici ustanovitve Škofije Celje, ki jo je formalno in pravno ustanovil papež Benedikt XVI 7. aprila lani, pozval vernike, da po svoji močeh prispevajo pri nakupu škofijskih prostorov. Za ta nakup bo potrebno zbrati najmanj milijon evrov. Stres je povedal, da sicer materialne zadeve niso bile v ospredju njihovih skrbi v prvem letu delovanja, čeprav škofija posluje v najetih prostorih v stavbi Mohorjeve družbe v Celju, najemnina za prostore ordinariata pa je kar velika.

Kot je povedal, se je ta lokacija v stavbi Mohorjeve družbe izkazala za zelo primerno, zato nameravajo tukaj tudi ostati in se že pogovarjajo z Mohorjevo družbo, da bi prostore odkupili.

Stres: Poročanje o bogastvu cerkve je zlonamerno zavajanje

Z namenom nakupa škofijskih prostorov je Stres naročil posebno nabirko, ki bo po vsej škofiji potekala na tiho nedeljo, 25. marca. Stres razmišlja tudi o najemu kredita in opozarja, da je poročanje javnih glasil, kako je cerkev bogata, zlonamerno zavajanje.

Poudaril je tudi, da so v prvem letu delovanja ustanovili vse potrebne svete, odbore in komisije, ki običajno obstajajo po škofijah. "Največ časa in energije posvečamo temu, da bi okrepili pastoralno delovanje na treh prednostnih področjih: mladi, družina in dobrodelnost. Za ta področja pripravljamo bolj podroben načrt delovanja za prihodnje obdobje," je dejal Stres.

Dodal je, da celjska škofija, ki je dejansko zaživela maja lani, želi krepiti dobrodelnost in v ta namen potrebujejo nove sodelavce, ki se bodo za to sodelovanje tudi pripravljali in oblikovali.

Škofija Celje se razprostira na 2711,4 kvadratnega kilometra, v njej pa živi 289.846 prebivalcev. Med njimi je 237.370 katoličanov, duhovnikov je 114, škofija ima tudi enega diakona, 10 bogoslovcev, 27 redovnikov, 30 redovnic, 112 župnij, 110 župnijskih cerkev, 223 podružničnih cerkev in 11 dekanij.