Milijon za plaz v Laharnu

Plaz, ki je zaradi decembrskega obilnega deževja ogrozil dve stanovanjski hiši in nekaj drugih objektov v zaselku Laharn na Bukovem, za zdaj v večjem delu miruje. Strokovnjaki opozarjajo, da se razmere lahko spremenijo ob spomladanskem deževju, zato bo sanacija območja nujna.

Objavljeno
02. februar 2011 12.49
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Bukovo – Za posege bo morala država odšteti približno milijon evrov, saj je okoljsko ministrstvo plaz vključilo v škodo po decembrskih poplavah. Interventna sanacijska dela po deževju so očitno zalegla, svoje pa je dodal še letni čas z nizkimi temperaturami. Premikanje tal okoli objektov se je namreč ustavilo, plazenje pa se nadaljuje v spodnjem delu plazišča. »To pomeni, da se bodo premiki sčasoma poznali tudi višje. Hiša pod cesto je zato še vedno zelo ogrožena. Brez sanacijskih del življenje v njej ni varno, medtem ko imajo objekti nad cesto večjo stopnjo varnosti. Če želimo obdržati objekte, je sanacija obvezna. Brez ukrepanja bo prišlo do poškodb na objektih, zato bi bila selitev nujna,« je navedel geolog Jože Janež iz podjetja Geologija Idrija. Občina je sicer za osem tamkajšnjih stanovalcev priskrbela bivalne zabojnike.

Sanacija predvideva tri sklope posegov. Najpomembnejši bosta podporni konstrukciji, ki bosta varovali objekte pod in nad cesto. Predvidena je hudourniška ureditev potoka iz Laharna v Kozarsko grapo v dolžini približno 450 metrov in regulacija Kozarske grape pod pobočjem. »Obseg del je tako velik, da je vprašanje, kako bo z zagotovitvijo sredstev. Dela bodo trajala najmanj tri mesece,« je napovedal Janež.

V Cerknem so na občini že bili predstavniki ministrstva za okolje in prostor. Dobra novica za lokalno skupnost je, da bo sanacijska bremena prevzela država. Občina je škodo, ki jo je povzročil plaz, ocenila na skoraj 300.000 evrov, sanacija pa bo zahtevala med 700.000 in 800.000 evrov. Cerkljanski župan Miran Ciglič je pojasnil: »V mesecu dni bomo skupaj z drugimi odgovornimi službami zagotovili projektno dokumentacijo, potem pa je vse odvisno od zagotovitve sredstev.«