Milijonska kazen zaradi velike cementarne

Vsak dan brez okoljskega dovoljenja za LC bo državo poleg 1,6 milijona pavšala stal 9009 evrov.

Objavljeno
27. februar 2015 22.20
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje – Dobrih 9000 evrov kazni na dan, dokler obveznosti ne bodo izpolnjene, in 1,6 milijona evrov pavšalne kazni zahteva evropska komisija od države Slovenije, ker »veliki cementarni«, ki je gotovo trboveljski Lafarge Cement (LC), še ni izdala okoljskega dovoljenja (OVD), cementarna pa kljub temu obratuje in pomeni tveganje za zdravje ljudi. Ministrstvo za okolje (Mop) in LC pa o tem uradno ne vesta nič.

Največ, kar smo lahko izvedeli na Mop, je, da »si z institucijami, ki sodijo v njegov delokrog, že ves čas prizadeva izvesti v najkrajšem času vse potrebno za odpravo očitanih kršitev prava EU in da v skladu z napotili upravnega sodišča Arso nadaljuje postopek za novo napravo (v LC, o. p.).« Mop, ki se je v zadnjem desetletju že dvakrat premislil o tem, ali naj peč v LC obravnava kot staro ali novo, se je, kot kaže, nepreklicno odločil, da je – nova.

Stranka v postopku izdaje OVD za LC Uroš Macerl, prvi mož Eko kroga, ki že desetletje bije bitko z državnimi mlini na veter, se je za Delo odzval: »Ne le, da smo Zasavci neposredne žrtve onesnaževanja iz LC, zdaj bomo tudi plačniki. Kajti kazni za Slovenijo bomo plačali vsi mi, davkoplačevalci. Vsi drugi iz te umazane, skorumpirane politične zgodbe, od nesposobnih uradnikov ministrstva za okolje do inšpekcijskih služb in državnih agencij, pa bodo še naprej prejemali visoke plače, nihče od njih ne bo odgovarjal.«

LC štiri leta po sodbi še vedno obratuje brez dovoljenja

V Sloveniji delujeta dve veliki cementarni, le ena, trboveljska, pa še po desetletju nima OVD. Upravno sodišče ji ga je zaradi hudih postopkovnih in vsebinskih kršitev razveljavilo avgusta lani. Toda LC, ki ima le dvajset let staro uporabno dovoljenje za obratovanje na premog in sme proizvesti do tisoč ton klinkerja na dan, kljub razsodbi obratuje na petrolkoks, inšpekcije pa ne ukrepajo, ker da »predpisi iz varstva okolja ne vsebujejo materialnih določb, ki bi prepovedovale uporabo določenih goriv (petrolkoksa, o. p.), razen nekaterih odpadkov«. LC je petrolkoks, po lanski sodbi sodeč, nezakonito kuril enajst let, dve leti pa nezakonito sežigal tudi odpadke. Salonit Anhovo, druga velika slovenska cementarna, dovoljenje ima – tudi za sežiganje odpadkov.

Čeprav je novica o novi »okoljski« kazni za Slovenijo v javnosti odjeknila že v četrtek, je Andrej Sopotnik iz LC danes še ni mogel komentirati, ker »o odločitvi evropske komisije nismo bili obveščeni«.

Evropsko sodišče je že leta 2010 razsodilo, da Slovenija ne izpolnjuje obveznosti zagotavljanja skladnosti vseh obratov z evropskimi predpisi o preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja. Komisija sicer ugotavlja, da je od sodbe leta 2010 v Sloveniji prišlo do napredka, a da vseh obveznosti še ni izpolnila. LC štiri leta po sodbi še vedno obratuje brez dovoljenja IPPC. Ta so obvezna od 30. oktobra 2007 za vse obrate, ki jih ureja direktiva in so že obstajali na datum pristopa Slovenije k EU. Direktivo IPPC je vmes nadomestila direktiva o industrijskih izpustih, a obveznosti iz prejšnje še veljajo, pravijo v Bruslju.

Sicer pa so v Bruslju oziroma evropski komisiji leta 2010 enkrat že pritrdili Eko krogu in posredno okrcali ministrstvo za okolje, da bi moralo postopek za LC voditi precej bolj pregledno in do prebivalstva prijazno. Od leta 2007 do 2010 je ministrstvo za okolje vodil Karl Erjavec, nato Roko Žarnič.

Največje žrtve so prebivalci

Zasavski aktivisti so evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika takrat prosili za pojasnilo direktive o sežiganju odpadkov iz leta 2000. V Bruslju so, kot rečeno, pritrdili njihovemu mnenju, da je treba peč v LC, ki je začela odpadke sežigati leta 2010, obravnavati kot novo. Enako je lani razsodilo upravno sodišče. Vendar LC obratuje dalje. »Ker je nad vsemi?« se sprašuje Macerl. Zagorski župan Matjaž Švagan obžaluje, da primer LC doživlja tako nesrečen epilog: »Več kot deset let sem opozarjal vodilne v LC, naj se pogledajo v ogledalo. Zdaj se je razbilo in jim spregovorilo, da je krivda na njihovi strani. Žal bodo največje žrtve delavci LC in vsi Zasavci. Najmanj, kar lahko vodstvo LC stori, je opravičilo Zasavcem za vsako uro sežiganja odpadkov brez dovoljenja.«