Mineva 62 let od frankolovskega zločina

Občina Vojnik in Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev sta v Grabnu na Stranicah z žalno slovesnostjo obeležila spomin na 12. februar leta 1945, ko je nemški okupator obesil 100 zavednih Slovencev.

Objavljeno
12. februar 2007 16.54
Proslava ob spominu na "Frankolovske žrtve" (2002)
Frankolovo - Občina Vojnik in Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev sta dopoldne v Grabnu na Stranicah z žalno slovesnostjo obeležila spomin na 12. februar leta 1945, ko je nemški okupator za življenje enega nemškega oficirja, ki je izgubil življenje v zavezniški vojaški operaciji Bračičeve brigade, na jablane ob cesti obesil 100 zavednih Slovencev.

Leta 2005 je bil odprt tudi spominski dom frankolovskih žrtev. Ker se je v spomin na ta zločin ohranilo zelo malo predmetov, ki bi bili neposredno povezani z njim, so stalno razstavo v spominskem domu razdelili na tri sklope. V prvem delu so tako zbrane osnovne zgodovinske informacije, v drugem je galerija vseh usmrčenih, tretji del celote pa je simulacija morišča. Z različnimi svetlobnimi, zvočnimi in drugimi efekti je kar najbolj živo ponazorjena tragika in groza dogajanja tistega februarskega dne.

Tragični 12. februar 1945, ko je v Grabnu na Stranicah pri Frankolovem življenje izgubilo sto zavednih Slovencev (na jablanah ob cesti je bilo obešenih 99 talcev, medtem ko je bil eden ustreljen ob poskusu bega), sodi med najmračnejše dni slovenske zgodovine in odraža vso brutalnost nemškega okupacijskega režima na Slovenskem med drugo svetovno vojno.

Okupator je frankolovski zločin storil kot maščevanje in povračilo za partizansko zasedo v soteski Tesno, v katero je 2. februarja 1945 padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, celjski okrožni vodja in deželni svetnik Anton Dorfmeister, ki je za posledicami ran naslednjega dne umrl v celjski bolnišnici. V "zameno" za njegovo življenje so nacisti v mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporih izbrali sto talcev, med katerimi jih je bilo precejšnje število ujetih v nemški zimski ofenzivi.