Minimundus 
prvič v podzemlju

Za balonom, cirkusom, dinozavrom in človeško ribico prihaja na dan kulture 8. februarja v Postojnsko jamo celovški Minimundus. Makete arhitektonskih zanimivosti sveta, pomanjšane v merilu 1: 25 in izdelane iz enakih materialov kot izvirniki, bodo prvič postavljene v podzemlju.

Objavljeno
01. februar 2011 21.09
D. J., Ilirska Bistrica
D. J., Ilirska Bistrica
Postojna - Direktor Postojnske jame Marjan Batagelj je na včerajšnji predstavitvi dejal: »Človeške stvaritve bodo postavljene v najlepše podkletenem delu sveta.« Minimundus je v Postojnsko jamo pripeljal 19 maket, predvsem takšnih, da so jih lahko z vlakcem prepeljali razstavljene skozi ponekod zelo ozko pot do Koncertne dvorane. Na ploščadi pred jamo so morale ostati štiri.

Tehnični direktor Minimudusa Manfred Meierhofer in Marjan Batagelj sta se s pismom o nameri zavezala, da bo čez dve leti v Minimundusu tudi simbol Postojnske jame - kapnik briljant, ki bo v zbirki prvi posnetek stvaritve narave. Batagelj je pri tem povedal, da po njemu dostopnih podatkih najstarejše »gostovanje« Postojnske jame po svetu sega v leto 1867 oziroma do pariške svetovne razstave. »Tudi Expo 2010 v Šangaju je pokazal, kako privlačna je jama in kako veliko pozornosti je pritegnila, zato to listino podpisujem s posebnim zadovoljstvom,« je dejal Batagelj. Odprtje bosta pospremila razstava in zabavni program na ploščadi ter igrane predstave za otroke.