Minister Jarc predstavil prednostne naloge ministrstva

Novi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc namerava sprva nsjvrč pozornosti posvetiti izvedbi subvencijske kampanje in novemu programu razvoja podeželja.

Objavljeno
16. marec 2007 16.00
Novi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc in generalna direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs) Vida Čadonič Špelič
Ljubljana - Novi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc je danes javnosti predstavil prednostne naloge ministrstva in svoje dosedanje aktivnosti na ministrstvu. Večji del pozornosti namerava sprva posvetiti izvedbi subvencijske kampanje in novemu programu razvoja podeželja, pospešitvi reševanja pritožb in normativnemu programu vlade, kot tretjo prednostno nalogo pa je Jarc na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil priprave na predsedovanje Slovenije EU.

Zaradi do zdaj ne dovolj usklajenih stališč o programu in uredbah minister že ustanavlja posebno strokovno projektno skupino, ki bo pregledala besedila in ukrepe ter predlagala morebitne možne popravke. A rešitve glede programa - ta se še usklajuje z Evropsko komisijo - so lahko le enostavne, saj je na voljo razmeroma malo časa, uredbe so že sprejete, kampanja pa že poteka, je opozoril Jarc.

Glede plačil za ukrepe razvoja podeželja 2004-2006 je povedal, da je bilo izplačanih okoli 80 odstotkov obveznosti oz. bodo še ta mesec. O izplačilu preostanka v letošnjem letu se trenutno usklajujejo z ministrstvom za finance. Do kdaj naj bi kmetje dobili izplačila, in ali morda do sredine leta, kot je to obljubljala njegova predhodnica, Jarc ni povedal.

Jarc se je na novinarski konferenci dotaknil tudi letošnje subvencijske kampanje. Poudaril je, da skušajo odpravljati tehnične težave, vsem, ki so bili zaradi njih prizadeti, pa se je opravičil. O subvencijski kampanji je sicer podrobneje spregovoril direktor Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja Franc Kebe.

Pojasnil je, da skušajo delovanje programa, ki naj bi veljal naslednjih sedem let, pospešiti, uvedli pa so tudi dvoizmensko delo svetovalcev, tako da vnašanje vlog poteka cel dan. V prvih 11. dneh so prejeli 3431 subvencijskih vlog, od tega 60 odstotkov elektronsko podpisanih. Odprtih, a nedokončanih je 1521.

Število vlog je letos manjše, zamude je za štiri dni, vendar menijo, da jo bodo do 15. maja, ko poteče rok za oddajo, odpravili, je poudaril Kebe. "Pričakujemo, da se bo v prihodnjih dneh delovanje aplikacije normaliziralo in da bo možno opustiti delo v več izmenah," je dejal in dodal, da ta trenutek program dela normalno za dvoizmensko delo.

Vurs: Kako čimprej odpraviti ukrepe v zvezi s prašičjo kugo?

Na novinarski konferenci je bila prisotna tudi generalna direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs) Vida Čadonič Špelič. Spregovorila je o ukrepih v zvezi s klasično prašičjo kugo, ki je izbruhnila na Hrvaškem in se močno približala Sloveniji. Kot je dejala, na Vurs že delajo na tem, kako čim prej odpraviti ukrepe - ti so na najvišji ravni, čeprav v državi bolezni ni -, ki so jih uvedli na območju Brežic, kamor segata ogroženi in okuženi pas.

Od Evropske komisije čakajo potrditev predloga, da bi smeli meso prašičev, ki bi jih poslali v zakol iz 10-kilometrskega ogroženega območja na območju Brežic (ko bodo za to izpolnjeni vsi potrebni pogoji), prodajati normalno in ne kot meso druge kakovosti.

Se pa pripravljajo tudi na najhujše, je opozorila in rejce znova pozvala, naj upoštevajo vse ukrepe. Izvedli so tudi kontrolo ukrepov in izrekli 10 kazni zaradi krmljenja prašičev s pomijami in 12 kazni, ker ni bilo postavljenih razkuževalnih pregrad, je še povedala.

Jarc je doslej, kot je še povedal, opravil primopredajo, se seznanil z ljudmi na ministrstvu, obiskal organe v sestavi, opravil prvi razširjeni kolegij z direktorji na ministrstvu in predstojniki organov v sestavi, naslednji teden pa bo prvi v vrsti kolegijev na ravni šefov sektorjev, ki bodo potekali vsaka dva tedna, da bi tako zagotovili dober pretok informacij.

Znova namerava uvesti tudi brezplačni svetovalni telefon za kmete, glede kadrovskih sprememb pa je dejal, da jih ne namerava vleči hitro - ljudje na ministrstvu so razmeroma dobri, je pripomnil.