Počivalšek ne bo odstopil

Minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik v odstopih Aleša Hojsa in Antona Travnerja ne vidi nikakršnih težav za delovanje vlade.

Objavljeno
01. julij 2020 13.29
Posodobljeno
01. julij 2020 16.38
Med včerajšnjimi hišnimi preiskavami zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada Zdravku Počivalšku začasno odvzeli prostost. FOTO: Voranc Vogel/Delo
B. T., STA
B. T., STA
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v današnji popoldanski izjavi povedal, da namerava nadaljevati s svojim delom, saj ima podporo stranke in predsednika vlade. »Pred nami so naloge, ki so nujne za to, da bomo v prihodnje kot država lažje in bolje funkcionirali. Ne bom odstopil,« je dejal Počivalšek.

Preiskava ga ni presenetila, saj je bila logično nadaljevanje različnih izmišljenih obtožb. Počivalšek je še zagotovil, da je bil edini cilj vlade zagotoviti dovolj zaščitne opreme za Slovenijo in da so v kritičnih razmerah delovali zakonito in transparentno. »Verjamem, da bodo to potrdili tudi preiskovalci,« je menil Počivalšek, ki preiskave ne jemlje zlahka. Preiskovalcem je predložil vse dokaze in z njimi tvorno sodeloval doma, na ministrstvu in NPU. »To lahko preiskovalni organi, ki delajo strokovno in neodvisno, pričakujejo tudi v prihodnje,« je zagotovil.




 

Minister pričakuje hitro preiskavo


Počivalšek pričakuje, da bodo preiskovalci svoje delo opravili temeljito, konstruktivno in zlasti hitro. Opozoril je, da se pri nas prepogosto pozablja dejstvo, da je človek nedolžen do končne obsodbe. Očitke je ob tem označil za konstrukt, ki ima malo zveze z dejstvi, pa nobene koristi za državo. Počivalškovo poslanstvo je gospodarstvo in turizem, kar mu daje tudi močno voljo za nadaljevanje ministrske poti.

Odstopa ministrskega kolega Aleša Hojsa Počivalšek ni mogel komentirati, ker je včeraj ves dan preživel s preiskovalci. Mu je pa žal, da je Hojs odstopil, ker sta dobro sodelovala.


Pridržan, ne priprt


Sicer so zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme včeraj ves dan potekale hišne preiskave, med drugim tudi pri ministru Počivalšku. Poleg njega naj bi bila med osumljenimi tudi Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji opreme med epidemijo covida-19.

Med hišnimi preiskavami so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada Počivalšku začasno odvzeli prostost. Počivalšek je opozoril, da ni bil priprt, temveč pridržan, kar je v takih preiskavah običajno. Dodal je, da to ni bilo preprosto, saj tega ni nihče navajen, ne družina ne sokrajani ne sodelavci na ministrstvu.

Pri včerajšnjih preiskavah so kriminalisti zasegli več elektronskih naprav in elektronskih podatkov ter listinsko dokumentacijo. Zbrane dokaze bodo v nadaljevanju predkazenskega postopka preverili in ovrednotili, so sporočili z Generalne policijske uprave.


Minister Koritnik: SMC podpira Počivalška


Stranka SMC stoji za svojim predsednikom in gospodarskim ministrom, je ob robu današnjega odprtja prenovljenih prostorov ljubljanske upravne enote poudaril minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik.

»Stališče SMC je jasno – jaz osebno in stranka stojimo za ministrom Počivalškom. Kot pravnik pa se izogibam komentiranju postopkov, ki so v teku, zato tega ne bom storil,« je v izjavi za medije pojasnil Koritnik. Glede posledic odstopov notranjega ministra Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja na delovanje vlade pa je dejal, da v tem ne vidi nikakršnih težav.

image
Boštjan Koritnik. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
To se je po Koritnikovih besedah dogajalo tudi v prejšnjih vladah. »Ministri so odstopali ali bili zamenjani. Ključno je, da vlada kot celota deluje naprej in da je operativna,« je dodal.