Minister Mate ni posegal v delo policije

Ministrstvo za notranje zadeve je v današnjem sporočilu za javnost zatrdilo, da minister Dragutin Mate ni posegal v delo policije, saj nima pristojnosti za odločanje o operativnem delu policije.

Objavljeno
24. januar 2007 16.15
Notranji minister Dragutin Mate
Ljubljana - Ministrstvo za notranje zadeve je v današnjem sporočilu za javnost zatrdilo, da resorni minister Dragutin Mate ni posegal v delo policije, saj nima pristojnosti za odločanje o operativnem delu policije. Prav tako minister ni bil seznanjen, da bi bili v primeru romske družine Strojan med njenim bivanjem v Postojni uporabljeni prikriti preiskovalni ukrepi. Tako se je ministrstvo odzvalo na torkovo razkritje varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, da je policija tajno spremljala tako Strojanove kot vse tiste, ki so jih obiskovali, tudi novinarje.

Zapisi operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Postojna po Hanžkovih besedah kažejo na to, da je policija tajno opazovala in spremljala ljudi, za kar bi morala imeti nalog, pa ga ni imela. V zapisnikih je natančno zapisano, kdo in kdaj je v Postojno prišel in odšel, zapisane so registrske številke avtomobilov in podobno. To se je dogajalo dva meseca, je dejal varuh in opozoril, da gre za eno najhujših kršitev policije.

V postojnskih arhivih so po Hanžkovih besedah zasledili tudi navodila, kako naj ravnajo druge policijske uprave, ne le Policijska uprava Postojna. "To kaže, da si to ni izmislila postojnska policijska uprava, ampak je bilo navodilo najmanj iz Generalne policijske uprave. Ker pa omenjajo tudi vlado, mislim, da sta zadaj vlada in minister," je dejal Hanžek. Sami policisti namreč točno vedo, kaj smejo, je opozoril. Zato Hanžek meni, da jim je bilo tajno spremljanje in nadzorovanje naročeno.

Hanžek je zato vrhovnem državnem tožilstvu predlagal, da ravnanje policije, ki se nanaša na spremljanje in nadziranje družine Strojan in omejevanje njihovega gibanja, oceni s stališča morebitne storitve kaznivega dejanja.