Minister načrtuje največ dve zasebni šoli

Povečanje števila ur na 30? – Prava javna razprava se bo začela prihodnji teden – Na nasprotnih bregovih predvsem s sindikati.

Objavljeno
04. april 2007 22.56
Milan Zver
Ljubljana – Prihodnji teden bo ministrstvo za šolstvo po besedah ministra Milana Zvera razpravljalo o konkretnih spremembah posameznih členov zakonov o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Zofvi) in osnovni šoli.

O spremembah se je minister danes pogovarjal s predstavniki ravnateljev osnovnih šol. Ti so izrazili pomisleke o uvedbi drugega tujega jezika v zadnji triadi devetletke, ker naj bi to učence še dodatno obremenilo. Predstavniki ravnateljev osnovnih šol so predlagali, da bi uvedli uro več na teden. O predlogu bo minister razmislil. Vendar bi to uro namenili za uro športne vzgoje več ali tehnično vzgojo, pravijo na ministrstvu.

»Ali je 30 ur na teden prevelika obremenitev? Analize v okviru OECD kažejo, da so naši otroci na repu obremenjenosti,« je pojasnil minister Zver.

»Razmislek je nujen, saj je poseg v sedanji predmetnik 'največji greh'.« Poudaril je, bi bila dodatna ura športa nujna, saj so slovenski otroci nadpovprečno težki in glede debelosti spadajo med sredozemske države (Španija, Italija, Grčija).
Ravnatelji nimajo zadržkov do ustanavljanja zasebnih šol, saj je minister dejal, da »ne načrtuje več kot eno ali dve zasebni šoli
«. »Če bi se zajedla v javno mrežo šol, bi se temu uprli,« je dejal Oton Račečič, predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol, kjer podobno kot v šolskem sindikatu ne želijo, da bi se kakovost javnega šolstva znašla na plečih zasebnega.

V združenju ravnateljev se strinjajo s spremembami, kot so vzgojni načrt, odprava splošnega učnega uspeha in prilagodljiv predmetnik. Ne strinjajo pa se s financiranjem na glavo učenca. Šole so namreč po njihovem mnenju tako različne, da bi tako financiranje lahko povzročil težave, toda minister je zagotovil, da bodo posebnosti upoštevali s korekcijskimi faktorji.

Ravnatelji so se strinjali tudi s predlaganim stoodstotnim financiranjem podaljšanega bivanja v petem razredu devetletke. Za podaljšano bivanje v šestem razredu, ki ga ministrstvo ne bo več sofinanciralo, so predlagali, da bi ga sofinanciralo za nekatere skupine, zlasti Rome.

Več preberite v tiskani izdaji Dela!