Minister Počivalšek poziva Andreja Matvoza k odstopu

Minister Zdravko Počivalšek se je za poziv direktorju AVK odločil po sodnih odločitvah glede imenovanja.

Objavljeno
05. april 2018 16.00
Andrej Matvoz, direktor Agencije za varovanje konkurence, v Ljubljani, 30. avgusta 2017. [Andrej Matvoz,direktorji,agencije,gospodarstvo,konkurenca,Agencija za varovanje konkurence]
V. V., STA, K. S.
V. V., STA, K. S.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je po sodnih odločitvah glede imenovanja direktorja Agencije za varstvo konkurence (AVK) Andreja Matvoza pozval k odstopu.

Upravno sodišče je lani odločilo, da je odločba ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, s katero je oktobra 2016 odločil, da je najprimernejši kandidat za direktorja AVK Andrej Matvoz, nezakonita. Ker je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za revizijo postopka imenovanja, je Počivalšek Matvoza zdaj pozval k odstopu. Kot je dejal, želi čimprejšnjo vzpostavitev zakonitega stanja. Matvoz po ministrovih besedah odstop zavrača.

Kot pravi minister, se je z odločitvijo sodišča »vzpostavila sodna praksa glede pravilne uporabe postopka in zakonov pri imenovanju direktorja AVK«. Minister je že ob sodbi upravnega sodišča napovedal, da bodo sodbo spoštovali, in Matvoz se je, ko sta o tem govorila ob vložitvi zahteve za revizijo, po Počivalškovih besedah strinjal z odstopom. »A besede ni držal,« je dejal Počivalšek.

Državni zbor je Andreja Matvoza za direktorja AVK imenoval sredi lanskega leta. Vlada je predlog za njegovo imenovanje v državni zbor poslala kljub temu, da je na upravnem sodišču potekala tožba proti odločbi ministra Počivalška o izbiri Matvoza. Vložil jo je eden od neizbranih kandidatov, v preteklosti že direktor varuha konkurence Damijan Matičič, prepričan, da je bil izbirni postopek nezakonit ter da je minister kršil vrsto pravil. Upravno sodišče mu je pritrdilo in odločilo, da je odločba nezakonita zaradi »bistvenih kršitev pravil postopka ter posledično lahko tudi nepravilno ugotovljenega dejanskega stanja in kršitve materialnega prava«.

Matvoz je vodenje agencije kot vršilec dolžnosti prevzel z letom 2016, ko je s tega mesta odstopil Andrej Krašek. Gospodarsko ministrstvo je kasneje objavilo javni natečaj, minister Počivalšek pa imenoval natečajno komisijo pod vodstvom svojega državnega sekretarja Aleša Cantaruttija. Ta je ugotovila, da izpolnjujejo formalne pogoje štirje kandidati, potem ko je minister z njimi opravil razgovor, pa se je po lastni presoji odločil, da predlaga za direktorja Matvoza, ki je že vseskozi veljal za favorita.

V javnosti so se medtem pojavili dvomi, ali nekdanji pravnik občine Hoče - Slivnica izpolnjuje zahtevo, da je direktor AVK strokovnjak za varstvo konkurence z domačimi oziroma mednarodnimi izkušnjami. Pojavila se je tudi vrsta očitkov, ki so se nanašali na postopek izbire.

Matvoz je medijem dejal, da ministrovega poziva danes ne bo komentiral in se bo na njegove besede odzval v prihodnjih dneh, poroča STA.

Počivalšek pa je v odzivu na informacijo, da je vrhovno sodišče dovolilo revizijo postopka na Matvozovo zahtevo, na twitterju zapisal: »Zame je zavezujoča le odločitev o nezakoniti odločbi o imenovanju direktorja AVK, saj sem imenovanje predlagal jaz. In to nezakonito stanje želim odpraviti. Če je vrhovno sodišče res dovolilo revizijo postopka na zahtevo Matvoza, to zame in za ministrstvo nič ne spremeni.«

Če se bo izkazalo, da je bilo imenovanje zares izpeljano nezakonito in Matvoz ne bo odstopil, Počivalšek verjame, da bodo organi AVK izpeljali ustrezne postopke.