Minister: Pričakovati samo pomoč države je iluzorno

Bolnišnica Slovenj Gradec: Minister Gantar podprl direktorja Janeza Lavreta glede varčevalnih ukrepov

Objavljeno
24. september 2013 23.14
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Po uvedbi varčevalnih ukrepov, ki pa jih predstojniki oddelkov niso podprli, je Splošno bolnišnico Slovenj Gradec (SBSG) obiskal minister za zdravje Tomaž Gantar in na skupnem sestanku s strokovnim svetom ter svetom zavoda poudaril, da druge možnosti pravzaprav nimajo. V teh razmerah pričakovati precejšnjo pomoč države bi bilo po ministrovih besedah iluzorno.

Svet zavoda SBSG je podprl predlagane varčevalne ukrepe direktorja Janeza Lavreta, strokovni svet pa ne, zato je na skupnem sestanku obeh tudi minister Gantar poskušal predstojnike oddelkov prepričati, da druge možnosti nimajo. Minister je dejal, da so se pogovarjali o tem, da ukrepe še enkrat pregledajo, preučijo in čim bolj uskladijo z zaposlenimi, a tudi če o ukrepih ni soglasja znotraj bolnišnice, je minister odločen, da jih je treba izpeljati.

»Tukaj sem zato, ker mislim, da so ukrepi nujni in da se dogovorimo, kje so realne možnosti na strani države in znotraj same bolnišnice,« je dejal Tomaž Gantar in dodal, da so stanje v državi ter gospodarstvu in tudi ožje, na področju zdravstvene blagajne dovolj trdni argumenti za strožje varčevanje znotraj bolnišnice. »Pričakovati, da bo v teh razmerah znatno priskočila na pomoč država, bi bilo verjetno precej iluzorno,« opozarja minister.

Reforme ne pomenijo nobenega čudeža, ki bo naenkrat rešil probleme v zdravstvu, je poudaril Gantar, za finančne učinke, ki naj bi dolgoročno pomenili finančni vzdržen zdravstveni sistem, pa bo potrebno precej časa. »Zato je kratkoročno nujno izvajati te ukrepe in zagotoviti dodatna sredstva, druge možnosti ne vidim, če hočemo ljudem zagotavljati enako dostopnost in sledenje razvoju na področju zdravstva. S pol manj denarja kot ga namenjajo razvitejše države pač ne moremo hoditi vzporedno z njimi.«

Direktor SBSG Janez Lavre je po sestanku ocenil, da so dosegli napredek. »Vesel sem, da minister podpira ukrepe, ki smo jih predlagali, a čaka nas še veliko dela v dogovarjanjih, pregovarjanjih in pojasnjevanju, zakaj so ti potrebni in kako jih bomo izpeljali.« Prostora za popuščanje ni, pravi Lavre, če bodo prilagodili strukturo in procese dela, je mogoče omiliti odpuščanja, v vsakem primeru pa bo to mehko odpuščanje.

Naložba SBSG tudi v državnem proračunu 2014

»Menim, da smo vsi zaposleni toliko zreli, da se tako dogovorimo.« Lavre je še dejal, da »nekateri predstojniki oddelkov že spreminjajo mnenja, menim pa, da se vsi zavedamo, kaj je dobro za SBSG, in pri tem bomo vztrajali«.

Minister je dejal, da poskušajo z reformno zakonodajo narediti korak naprej, saj bo v četrtek vlada obravnavala interventni zakon, ki bo, če bo sprejet, omilil morebitne ukrepe za leto 2014. Glede novogradnje in rekonstrukcije v SBSG je potrdil, da jo država namerava izpeljati do konca in je zato tudi zagotovila sredstva v prihodnjem proračunu.