Prvi potrjen primer okužbe pri nas: moški, star okrog 60 let, ki je priletel iz Maroka  

Med njegovo vrnitvijo v Slovenijo in hospitalizacijo je minilo nekaj dni, tako da je bil pacient najbrž s kom še v stiku. Te osebe morajo zdaj identificirati.

Objavljeno
04. marec 2020 21.12
Posodobljeno
05. marec 2020 08.22
Okuženi je v Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. FOTO: Jure Eržen/Delo
V. U., A. I.
V. U., A. I.
Odhajajoči zdravstveni minister Aleš Šabeder je podal izjavo glede prvega potrjenega primera okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Odkrili so ga pri pacientu, ki je prišel iz Maroka, in sicer prek Italije. Obvestilo o potrjeni okužbi je bilo objavljeno ob 20.44. Testiranje je opravil ljubljanski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo.

Okuženi je danes obiskal osebnega zdravnika, ta ga je napotil v UKC Ljubljana. Zdaj se nahaja na Infekcijski kliniki UKC. Pacient je slovenski državljan, star okoli 60 let. Iz Maroka do Italije je menda prispel z letalom, nato pa pot nadaljeval do svojega doma v Sloveniji. Njegovo zdravstveno stanje je po aktualnih informacijah pristojnih kljub okužbi dobro, poroča STA.



Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je dodala, da je med njegovo vrnitvijo v Slovenijo in hospitalizacijo minilo nekaj dni, tako da je bil pacient najbrž s kom še v stiku. Te osebe morajo zdaj identificirati. Za zdaj vse kaže na to, da je šlo za uvožen primer in se je torej bolnik z virusom okužil v tujini.

Kot je na tiskovni konferenci še dejal minister Šabeder, bodo razpravo o trenutni situaciji v povezavi s koronavirusom pri nas opravili tudi na vladni ravni.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v Maroku doslej evidentirali en sam primer okužbe. V Italiji so jih do danes ugotovili več kot 3000, za boleznijo covid-19 je umrlo že 107 ljudi.


 

Točna inkubacijska doba še ni znana


Novi koronavirus sars-cov-2 se med ljudmi prenaša kapljično, piše STA. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom na razdalji do 1,5 metra. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na druge koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še zanesljivo dokazano. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah. Preostali koronavirusi lahko na površinah preživijo od nekaj ur do nekaj dni. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi prešel na človeka.

image
Aleš Šabeder je povedal, da so zdravstveno ministrstvo o potrjenem sumu okužbe obvestili ob 20.44. FOTO: Jure Eržen/Delo


Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek živine ali živil. Rokovanje in uživanje zadostno toplotno obdelanih živil je varno. Podatkov o tveganju pri uživanju toplotno neobdelanih živil ni, glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom pa je tveganje majhno.

Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku, svetujejo previdnost in zaščito pri posebej tveganih posegih v zdravstveni ustanovi (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom, če smo na razdalji vsaj 1,5 metra, ne predstavlja tveganja.
 

Priporočljivo je upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe


Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je, tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. Če zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo.

Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože, so opozorili.