Minister Šturm tudi o primeru Casiraghi

Pravosodni minister Lovro Šturm bo v Novem mestu obiskal tamkajšnje sodišče. Namen obiska ministra je tudi seznanitev s potekom vročanja v kazenski zadevi Casiraghi.

Objavljeno
16. februar 2007 09.53
Minister za pravosodje Lovro Šturm
Ljubljana/Novo mesto - Pravosodni minister Lovro Šturm bo danes v Novem mestu obiskal tamkajšnje sodišče. Namen obiska ministra je tudi seznanitev s potekom vročanja v kazenski zadevi S. Casiraghi. Gre za odmeven primer 19-letne študentke Lucije Gregorc iz Ajdovščine, ki naj bi jo ugrabil večkratni posiljevalec Stephen Casiraghi, potem ko je bil predčasno izpuščen iz zapora zaradi vzornega vedenja, čeprav bi moral v zaporu ostati zaradi napada na paznika, a mu novomeško sodišče ni uspelo vročiti sodbe.

Ugotovitve obiska najprej Okrožnega sodišča v Novem mestu in nato še Okrajnega sodišča v Novem mestu bo minister javnosti predstavil v izjavi za javnost. Minister se bo med obiskom obeh sodišč seznanil z reševanjem sodnih zaostankov, prostorsko problematiko in kadrovsko zasedbo na sodiščih.

V medijih so se takoj po ugrabitvi Lucije Gregorc pojavile informacije, ki kažejo, da poleg policije, ki o odpustu nevarnega spolnega nasilneža na prostost ni bila obveščena ter Casiraghija ni nadzirala, naj bi malomarno delovalo tudi sodišče.

Casiraghiju namreč novomeško sodišče ni uspelo vročiti sodbe zaradi napada na paznika, ker ni vedelo, da je obsojeni v zaporu. Sodbo so mu zato večkrat neuspešno pošiljali na ljubljanski naslov. Stephena Casiraghija so namreč izpustili, čeprav bi moral presedeti še leto in tri mesece zaradi napada na paznika zapora na Dobu. Vendar v zaporu niso imeli naloga za podaljšanje zaporne kazni. Če bi nalog imeli, obsojenec ne bi odkorakal na prostost in ne bi ugrabil študentke. Casiraghi je konec januarja celo sam poklical na novomeško sodišče in jim povedal, da čaka na prestajanje kazni zaradi napada na paznika, so po odmevni ugrabitvi ugibali mediji, ki omenjajo tudi podobnosti med primerom Casiraghi in zadevo Silvo Plut.

Zgolj spoštovali zakon o varovanju osebnih podatkov?

Generalni direktor Urada RS za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole je na novinarski konferenci 12. februarja pojasnil, da policija ni bila obveščena o izpustitvi Casiraghija, "ker za obveščanje policije v tem primeru ni obstajala pravna podlaga, takšno dejanje pa bi bilo tudi kršenje zakona o varovanju osebnih podatkov".

Po ugotovitvah ljubljanske policije naj bi Luciji Gregorc, ki je 8. februarja na uvozu na avtomobilsko cesto pri Dolgem mostu v Ljubljani štopala za Primorsko, z osebnim avtomobilom ustavil 38-letni Casiraghi. Med vožnjo proti Ajdovščini pa naj bi zapeljal s ceste na osamljeno pot, kjer naj bi ugrabljeno zvezal z verigami, jo položil na zadnji sedež avtomobila, jo pokril z odejami in jo odpeljal nazaj proti Ljubljani. Luciji je v trenutku ugrabiteljeve nepazljivosti uspelo prek mobilnega telefona fantu poslati SMS sporočilo z napisom "pomagaj". To je bil prvi znak za domače in policiste, da se je nekaj zgodilo. Casiraghi naj štoparko odpeljal na samoten kraj na obrežju reke Save v bližini Brnčičeve ceste, kjer naj bi se nad ugrabljeno vse do naslednjega popoldneva izživljal. Luciji je še isti dan uspelo pobegniti. Policisti in kriminalisti so Casiraghija prijeli v soboto.

Po obisku sodišč bo minister v galeriji Dolenjskega muzeja odprl še razstavo "Prikrito in očem zakrito", prikrita grobišča 60 let po koncu II. svetovne vojne, avtorja dr. Mitje Ferenca.