Minister z zasebnimi zdravniki

Zasebni zdravniki v severovzhodni Sloveniji bodo v četrtek zaprli svoje ambulante. Zaradi tega se bo z njimi danes sestal tudi minister za zdravje Borut Miklavčič.

Objavljeno
20. oktober 2009 11.54
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Maribor/Ptuj/Murska Sobota - Zasebni zdravniki v severovzhodni Sloveniji bodo v četrtek med 13. in 15. uro zaprli svoje ambulante. Ne strinjajo se namreč z ukrepom vlade, da bodo morali vračati del sredstev, ki so jih dobivali za obratovanje ambulant od 1. aprila.

To bo začetek njihovega protesta. O nadaljnjih, bolj koordiniranih akcijah na ravni cele Slovenije se bodo dogovorili na izredni skupščini združenja, ki bo v soboto v Ljubljani.

 

Kot pojasnjujejo, je maja vlada sprejela ukrep, da bo bolnišnicam iz proračuna pokrila večletne izgube. Naslednji dan je sprejela ukrep, da se vsem izvajalcem v zdravstvu zmanjšajo sredstva, ki jih dobivajo od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Nato so bili vsi izvajalci septembra obveščeni, da bodo morali vračati del sredstev, ki so jih dobivali za obratovanje ambulant od 1. aprila in jim je ZZZS začel izplačevati bistveno nižje akontacije.

 

Drži, da je država ustanovitelj bolnišnic in "mora" poskrbeti za njih, navajajo v Združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Toda v danem položaju minister za zdravje Borut Miklavčič ob obisku bolnišnice v Murski Soboti ne bi smel dati izjave, da je bolnišnica v izgubi, tudi zaradi preveč izplačanih plač v preteklosti. Ob tem pa je država pristala, da jim bo pokrila izgubo brez zahtevka po vračilu preveč izplačanih plač, menijo v združenju.

 

"Ne glede na to, da po zakonu vsi izvajalci opravljajo zdravstveno službo pod enakimi pogoji, država kot ustanoviteljica skrbi za bolnišnice, občine za zdravstvene domove, zasebni zdravniki pa ostajamo sami," so navedli v združenju. Menijo, da so z uvajanjem zasebnega zdravstva kot pozitivne konkurence bistveno izboljšali dostopnost in kakovost slovenskega zdravstva.

 

"Da so zasebni zdravniki začeli vračati koncesije, je za nas alarm. Vzeti izplačana sredstva za nazaj je nelegalno početje," poudarjajo.

 

Prepričani so, da bodo na sodišču postopek dobili in sredstva bodo vrnjena.

 

Opozorilno stavko so pred časom napovedali tudi v Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens, in sicer za 1. oktober, vendar so jo preložili. Začetek pogajanj z ministrstvom za zdravje so namreč ocenili kot pozitivnega. Predsednica sindikata Alenka Krabonja je povedala, da bo tekom današnjega dneva lahko sporočila več informacij o nadaljevanju njihovih prizadevanj.


S predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije in zdravnikov zasebnikov se bo glede napovedanega protesta danes sestal tudi minister za zdravje Borut Miklavčič.