Minister za finance o nadgradnji zdravstva

Minister za finance Franc Križanič podpira zdravstveno reformo, o morebitni ukinitvi dopolnilnega zavarovanja pa se vladni resorji še usklajujejo.

Objavljeno
09. marec 2011 21.28
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – »Minister za finance podpira zdravstveno reformo. O morebitni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma reformah zdravstvenega sistema in njegovih javnofinančnih posledicah še poteka medresorsko usklajevanje. O končni rešitvi bo javnost pravočasno obveščena,« so odgovorili z ministrstva za finance na vprašanje Dela, za katero od treh predlaganih različic reforme finančnih virov za zdravstvo se zavzema minister Franc Križanič.

Če povzamemo, vlada se še ni odločila, katero od treh različic, ki jih je pred tremi tedni dala v javno razpravo, podpira. Vse tri različice, ki jih je predložil minister za zdravje Dorjan Marušič, se nanašajo predvsem na denar. Vse tri predvidevajo ukinitev dopolnilnega zavarovanja (420 milijonov evrov na leto) in nato povišanje prispevne stopnje za delojemalce za različne odstotke (2,4 ali dva ali 1,65) glede na količino pravic, ki bi jih pri tem morali črtati iz košarice. Zadeva vpliva na celotno sliko javnih financ, saj bi se zaradi tega nekoliko (za 70 ali 58 milijonov) zmanjšal prihodek od dohodnine v splošni proračun. Minister za zdravje je že nekajkrat povedal, da se najbolj ogreva za srednjo različico, a zadnjo besedo bo po vsej verjetnosti imel minister za finance. Če govori Križanič o »morebitni« ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, bi to lahko pomenilo, da je reforma še precej v zraku.

Na to je v torek opozoril ekonomist Maks Tajnikar, ki je ministru Dorjanu Marušiču pred tem svetoval pri pripravi izhodišč za reformo. Dejal je, da reforme zaradi povišanja prispevne stopnje med drugimi ne bosta podprla »minister za finance in OECD«. Minister Križanič včeraj te Tajnikarjeve omembe ni hotel komentirati.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja in povišanje prispevne stopnje so že podprli sindikati in zveza upokojencev pa tudi vladajoči Socialni demokrati, saj je njihov predsednik Borut Pahor celo ustvaril pogoje za svoj odstop z mesta premiera s predloženo zdravstveno reformo.
 
Zavarovalnice nočejo ostati brez dopolnilnih zavarovanj

Reformi nasprotujejo v zavarovalnicah, kjer izvajajo dopolnilna zavarovanja. Medtem ko je minister Marušič dejal, da je še dovolj možnosti za uvedbo drugih osebnih zdravstvenih zavarovanj, ki bi jih lahko uvedle Vzajemna, Adriatic Slovenica in Triglav, zdravstvena zavarovalnica, v teh zavarovalnicah vidijo končni izid reforme drugače. Dušan Čebohin iz Adriatica Slovenice je opozoril na izgubo 500 delovnih mest v zavarovalnicah v primeru ukinitve dopolnilnega zavarovanja.

»Kdo bi sklenil zavarovanje za nepotrebne storitve?« pa se je spraševal Robert Sraka iz Vzajemne. Pri obeh zavarovalnicah menijo, da bi se za preživetje zdravstvenih zavarovalnic morala košarica zdravstvenih pravic bolj skrčiti. Minister Marušič predvideva zdaj izločitev treh zdravstvenih pravic. To so nekateri nenujni reševalni prevozi, nekatera zdravila z vmesnega seznama in zdraviliško zdravljenje, ki ni nadaljevanje bolnišničnega zdravljenja.