Minister za zdravljenje tujcev pri nas

Minister Tomaž Gantar je napovedal, da čakalne dobe za specialistične preglede prihodnje leto ne bo več.

Objavljeno
18. september 2012 23.00
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Pred trženjem storitev za tujce je treba izpolniti pogodbo za javno zdravstveno blagajno, nato pa ne vidim zadržka, da ne bi naše bolnišnice zdravile tujih bolnikov, se je minister za zdravje Tomaž Gantar odzval na napoved ljubljanskega in mariborskega UKC, da bosta začela operirati bolnike iz Rusije.

Operacije ruskih državljanov bosta naša UKC začela predvidoma izvajati – če bodo pogodbe v resnici podpisane – prihodnje leto, ko se bo začel tudi prosti pretok bolnikov v EU. Kako se v Sloveniji pripravljamo na prosti pretok bolnikov, ki bo omogočil, da gremo k zdravniku kamorkoli v EU, domača blagajna (pri nas ZZZS in dopolnilne zavarovalnice) pa bo storitev izvajalcu kjerkoli v EU morala plačati? Če bo zdravljenje dražje, kot bi bilo pri nas, bo moral bolnik doplačati iz žepa.

»Cilj je, da spravimo čakalne dobe za pregled v specialističnih ambulantah na ničlo. Ta cilj moramo prihodnje leto doseči, saj evropska direktiva ravno v tem delu najbolj ogroža naš zdravstveni sistem. Na vseh drugih področjih so določene omejitve, pri specialističnih pregledih jih ni,« je povedal minister Tomaž Gantar.

Za odpravo čakalnih dob za ambulantne specialistične preglede potrebuje Slovenija po oceni ministra od pet do deset milijonov evrov, vendar Gantar zagotavlja, da denar bo.

»Zdravstveno blagajno smo z Zujfom (zakon za uravnoteženje javnih financ) stabilizirali, prihodnje leto bodo tudi finančni učinki. Bolj pomembno se mi zdi, kako bomo izpeljali potrebne organizacijske spremembe, da bo delo racionalnejše,« je dejal. Spremembe pripravlja s spremembo vseh zdravstvenih zakonov, najprej (do novega leta) zakona o zdravstveni dejavnosti.

»Ministrstvo za pravosodje je pripravilo usmeritve za zakonodajo na področju zavodov, ki jih bomo vključili v zakon o zdravstveni dejavnosti. Pomembna elementa bosta večja samostojnost zavodov in večja avtonomija vodstev zavodov, ki so danes na meji, kjer težko ukrepajo. Naslednje bo vprašanje koncesij – tudi to pripravlja ministrstvo za pravosodje. Čakamo tudi na načelne usmeritve ministrstva za finance o prispevnih stopnjah. Zavedati se je treba, da dodatnega denarja ne moremo pričakovati. Rezerve iščemo zato znotraj sistema. Z zakonom o zdravstvenem varstvu in zavarovanju bomo opredelili tudi košarico pravic, ki jih zagotavlja obvezno zavarovanje. Končni namen je, da zagotovimo sredstva za razvoj,« je povedal minister.

Spremeniti namerava tudi pravilnik o neprekinjenem zdravstvenem varstvu, saj po mnenju ministra ni pravičen: »Ne moreta biti enako plačana zdravnik začetnik in zdravnik z izkušnjami in ne more vsaka bolnišnica po svoje plačevati dežurne službe.«