Minister Židan pritrdil Arsu in spravil v dobro voljo Lafarge Cement

Prvi mož LC Haimo Primas napoveduje razpravo z lokalno skupnostjo o sežigu, zagorski župan Matjaž Švagan pa ga poziva, naj ne meče denarja v peč.

Objavljeno
25. april 2014 01.09
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Okoljski minister Dejan Židan je danes razveselil trboveljske cementarje: potrdil je odločitev Arsa, ki je januarja, dve leti po sodni razveljavitvi okoljskega dovoljenja Lafarge Cementu (LC) izdal novo dovoljenje za proizvodnjo cementa. Prvi mož LC Haimo Primas napoveduje razpravo z lokalno skupnostjo o sežigu, v Eko krogu dopisa ne poznajo, zagorski župan Matjaž Švagan pa poziva LC, naj ne meče denarja v peč.

Iz LC so danes sporočili, da so z zadovoljstvom dočakali soglasje ministrstva k okoljevarstvenemu dovoljenju, saj da je okoljski resor s tem potrdil skladnost cementarne z nacionalno in evropsko zakonodajo. LC sme nadaljevati z obratovanjem, saj izpolnjuje vse zahtevane predpise in standarde, prek 33 milijonov evrov investicij v zadnjih letih, med njimi največ okoljskih, pa je znatno zmanjšalo okoljski odtis LC, sporočajo.

Generalni direktor LC Haimo Primas je takšno odločitev Židanovega ministrstva pričakoval: "Odločitev ministrstva pomeni tudi bolj optimistično napoved za Zasavje in manj strahu glede prihodnosti naših sodelavcev. Veseli nas, da je po osmih letih izkazan resen namen in pristop k reševanju tega vprašanja."

Odločitev ministra Dejana Židana se zdi razumljiva poteza tudi za zagorskega župana Matjaža Švagana: "Razumem jo kot podporo ohranjanju delovnih mest v Zasavju. Vodstvu LC pa kljub vsemu predlagam, da ne poskusijo metati denarja v peč s tem, da bi Zasavcem znova vsilili sežiganje smeti, ker s tem žalijo in podcenjujejo nas in naš zdravi intelekt."

A v LC so očitno odločeni narediti prav to. Okoljsko dovoljenje jim je dobra odskočna deska za ponovni poskus pridobitve dovoljenja za sosežig. Haimo Primas namreč napoveduje: "Od te točke naprej bomo odprli razpravo z lokalno skupnostjo in drugimi deležniki glede nadaljnje možnosti vložitve vloge za uporabo alternativnih goriv." V LC se sicer zavedajo, da med Zasavci obstajajo določeni pomisleki glede sežiganja odpadkov. Prav zato si nameravajo vzeti dovolj časa za predstavitev svojih načrtov še pred vložitvijo vloge za sežiganje.

"Alternativna goriva uporabljajo cementarne po vsem svetu vključno z drugim proizvajalcem cementa v Sloveniji," se znova sklicuje na Salonit Anhovo Haimo Primas. "Enako kot oni, smo tudi mi prepričani, da so alternativna goriva pomemben dejavnik trajnostnega poslovanja in ohranjanja konkurenčnosti." V LC so prepričani, da lahko z izmenjavo točnih informacij, odprto razpravo ter vključevanjem lokalne skupnosti, se pravi z vsem, kar so v dosedanjih prizadevanjih prezrli in izpustili, izboljšajo razumevanje sosežiga in koristi, ki jih ta po njihovem prinaša.

"Neumornosti" LC, da bi znova sežigal odpadke, se več ne čudi niti Uroš Macerl, predsednik zasavskih okoljskih aktivistov iz Eko kroga. Prav tako ga, kakor je dejal za Delo, ne more več presenetiti okoljsko ministrstvo: "Že nekaj let jim uspeva, da nam, Zasavcem, polepšajo praznike - od prvomajskih do novoletnih in dopustov. Tokrat so nam čestitali ob dnevu Zemlje - in to Zasavcem in Zemlji. Bravo."