Ministrica Kopačeva poslušala nasvet direktorjev domov iz Savinjske doline

Socialna in delovna inšpekcija v domu starejših Prebold; Ivan Kovač: »To ni rešitev. Odloči naj sodišče.«

Objavljeno
07. oktober 2013 19.02
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve (MDDSZ) se je po dobrih treh mesecih agonije doma starejših v Preboldu le odločilo poseči v dogajanje: v dom je poslalo socialno in delovno inšpekcijo. Prva je nadzor že opravila, smo izvedeli od direktorja družbe KDU Janka Kovača, ki pravi, da ni ugotovila večjih nepravilnosti. Drugo še čakajo.

»Glede na to, da nas je delovna inšpekcija obiskala pred več kot mesecem dni in da posebnosti ni bilo, menim, da tudi zdaj ne bo nič novega,« se je za Delo povedal Ivan Kovač, direktor KDU, družbe najemnice preboldskega doma v lasti Reiffeisen Leasinga. Takrat so inšpektorji nadzor opravili po prijavi zaposlenih.

Nadzor v domu šele po pismu direktorjev

Na MDDSZ pravijo, da se zavedajo, da bo njihov poziv inšpektorjem zavlekel načrtovano pripojitev preboldskega doma k domu Trbovlje in zapletene razmere v Preboldu še poslabšal. A kot so poudarili, so se zanj odločili zaradi stanovalcev in zaposlenih v domu. Njihovo število se je od stavke, za katero so bile glavni vzrok neizplačane plače in trije regresi, zdaj ustalilo: stanovalcev je 69 (nekoč 80), zaposlenih 40. »To ustreza normativom,« pravi Kovač in dodaja, da sta nega in preskrba stanovalcev kljub vsemu nemoteni.

Čeprav na MDDSZ zagotavljajo, da so ukrepali zaradi stanovalcev in zaposlenih, jih je spodbudil šele javni protest direktorjev sedmih domov upokojencev iz Savinjske doline, objavljen na spletnem Delu prejšnji teden. Direktorji so ministrici Anji Kopač Mrak svetovali inšpekcijo, ki naj preveri, ali je dejavnost doma še v skladu s predpisi. V domovih v Vojniku, Konjicah, na Vranskem, v Rogaški Slatini, v Laškem, v zavodu sv. Jožefa v Celju in v Štorah so ministrico pozvali, naj prepreči odhod Trboveljčanov v Prebold, ker da imajo njihovi zavodi dovolj prostora. Obsodili so škodljivo reševanje javne mreže, kot ga MDDSZ izvaja v preboldskem primeru, saj nezasedene postelje načenjajo njihovo poslovanje, medtem ko MDDSZ rešuje zasebnika.

Denarja za prenovo starih domov in gradnjo novih ni

Na MDDSZ pravijo, da so seznanjeni s težavami (predvsem) koncesionarjev, podpisnikov pisma. A v preboldskem primeru i?čejo možnosti za reševanje nadomestnih zmogljivosti v domovih - javnih zavodih, ki so neprimerljivi s standardom v domovih s koncesijo. »To so strokovne odločitve na podlagi registra zmogljivosti v maju, iz katerega je razvidno, da so nekateri javni zavodi (kot Polzela, Hrastnik, Trbovlje) podstandardni, ker imajo še vedno tri- ali večposteljne sobe,« smo izvedeli na MDDSZ. Ministrstvo v proračunu nima zagotovljenih sredstev za gradnjo novih domov in posodabljanje starih, zato je po njihovem smiselno, da namensko grajeni objekti ohranijo namembnost, saj novih koncesij trenutno ne predvidevajo.

Prav poslovanje brez koncesije je na rob prepada pripeljalo KDU oziroma preboldski dom, ki posluje samo z dovoljenjem za delo. Reiffeisen Leasing je kot največji upnik za KDU pred kratkim predlagal stečaj, Kovač pa se je na to pritožil: »Ponavljam, da stečaj ne more rešiti ničesar, kot tudi inšpektorski nadzor ne. Zdaj naj odloči sodišče.«