Ministrica razmišljala o odstopu

Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner je, kot smo izvedeli, nameravala odstopiti, a si je nato premislila. Po neuradnih podatkih iz virov v vladi pa se je zapletlo pri pripravi proračuna.

Objavljeno
01. oktober 2009 22.51
K.Š.
K.Š.
Ljubljana - Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner je, kot smo izvedeli, nameravala odstopiti, a si je nato premislila. Odstopne izjave ni dala in tako (za zdaj) ostaja ministrica. Uradnih pojasnil o tem, zakaj je hotela oditi, včeraj ni dajala. Po neuradnih podatkih iz virov v vladi pa se je zapletlo pri pripravi proračuna. Za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv nihče.

Da je Zlata Ploštajner začela premišljevati o odstopu, so bila menda kriva trenja med njo in ministrom, odgovornim za razvoj in evropske zadeve, Mitjo Gasparijem, pri pripravi proračuna za prihodnji dve leti. To sicer v Gasparijevem kabinetu zanikajo. A kot je znano, je ravno Gaspari avtor ideje, da se denar iz proračuna - poenostavljeno povedano - deli po programih, in ne več po resorjih.

 

Letošnja priprava proračuna je namreč potekala nekoliko drugače kot doslej. Vpeljana je bila nova klasifikacija - po razvojnih politikah, programih in podprogramih. Vlada je zato ustanovila več delovnih skupin, katerih naloga je bilo usklajevanje posameznih resorjev znotraj ene razvojne politike. In medtem ko je Gaspari zagovarjal omenjeno stališče, torej usklajevanje posameznih resorjev znotraj določene politike, je Ploštajnerjeva verjetno presodila, da po takšni delitvi za njen resor, službo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, denarja ne bo dovolj oziroma da bi bilo bolje, če bi bile, denimo, regionalne razvojne spodbude v njenem resorju, ne pa, da so programsko razvrščene (glede na to, ali se nanašajo na gospodarstvo, kmetijstvo, izobraževanje ...).


Iz petkove tiskane izdaje Dela