Ministrica za zdravje napovedala povezovanje bolnišnic v Topolšici in Celju

Na ministrstvu pripravljajo bolj dolgoročne rešitve za stabilno poslovanje bolnišnice Topolšica.

Objavljeno
09. maj 2017 14.15
piano/bolnisnica topolscica
Vi. V., STA
Vi. V., STA
Topolšica − Ministrstvo za zdravje bo v okviru kratkoročne rešitve zagotovilo 700.000 evrov za izplačilo majskih plač 240 zaposlenim v Bolnišnici Topolšica in za poplačilo najnujnejših dobav. Hkrati pripravlja dolgoročno rešitev in v tem okviru strokovno povezovanje s celjsko bolnišnico, je danes v Topolšici dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Ministrica je danes svoj del vladnega obiska v Savinjski regiji začela v Bolnišnici Topolšica, kjer si je prvič v živo ogledala, kam so bila v preteklosti vložena sredstva za obnovo in energetsko sanacijo bolnišnice, zaradi katerih ima zdaj bolnišnica v Topolšici likvidnostne težave in trenutno tudi blokiran račun. To je tudi razlog, da bolnišnica, ki ima trenutno zapolnjenih vseh 120 postelj, nima lastnih sredstev za izplačilo plač zaposlenim, ka bi se moralo zgoditi v sredo.

Po številnih pogovorih v zadnjih dneh je ministrica danes po obisku v bolnišnici za medije dejala, da so kljub težki likvidnostni situaciji našli začasno rešitev, tako da bodo najkasneje do konca tega tedna lahko zaposleni dobili plače za april in bodo poplačane tiste najnujnejše dobave, da se ne bi ustavila dobava zdravil. Vlada bo po njenih besedah ustrezen sklep sprejela najkasneje na seji v četrtek.

Hkrati na ministrstvu pripravljajo bolj dolgoročne rešitve za vzpostavitev stabilnega poslovanja bolnišnice. V zvezi s tem je ministrica napovedala, da bodo opravili še poglobljen finančni pregled poslovanja zadnjih let, predvsem zaradi tega, da bi ugotovili, koliko finančnih sredstev je potrebnih za dolgoročno saniranje bolnišnice.

Pri tem načrtujejo strokovno povezovanje celjske in bolnišnice v Topolšici, po ministričinih besedah pa je stroka tista, ki bo povedala, kakšno bo to povezovanje. Dodala je, da gre pri tem za bolj dolgotrajen postopek, pri katerem morajo delovati skladno z zakonom o zavodih, ki pa žal ne ponuja veliko možnosti.

Ponovno je poudarila tudi, da ne gre za ukinjanje zdravstvene dejavnosti v Bolnišnici Topolšica, pri tem pa kot dodaten argument izpostavila, da je prav danes podpisala pogodbe za nakup treh novih rentgenskih aparatov v višini pol milijona evrov za Bolnišnico Topolšica.

Del dolgoročne finančne sanacije bolnišnice bo, kot kaže, predstavljala tudi odprodaja za dejavnost Bolnišnice Topolšica nepotrebnega premoženja, to je nekaterih zemljišč v okolici bolnišnice, ki si jih je nekaj danes ogledala tudi ministrica. Soglasja k nekaterim prodajam bo v četrtek na seji podajal svet bolnišnice. Ministrica bo sicer za pripravo projekta dolgoročne sanacije bolnišnice imenovala posebno delovno skupino.

Kolar Celarčeva je ponovila še, da je v ponedeljek podpisala predlog organom pregona za sum storitve kaznivega dejanja glede izvajanja projekta energetske sanacije in rekonstrukcije bolnišnice. Za zdaj v predlogu niso navedli nobene osebe, je pojasnila.

Znano sicer je, da odločitve o energetski sanaciji in njeni izvedbi segajo v čas prejšnjega vodstva bolnišnice.

V. d. direktorja Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli, ki zavod vodi od junija lani, pa je danes za medije zadnje pogovore s predstavniki ministrstva označil kot konstruktivne. Kot je dejal, je glede na dogovore izplačilo majskih plač rešeno, izplačila naslednjih pa da bodo rešena s prilivi bolnišnice. Trenutno je sicer aktivnih izvršb za 500.000 evrov, takšnih, ki bi lahko še bile sprožene, pa je za 800.000 evrov, je povedal Šorli.

Šorli je bil na zadnjem razpisu za direktorja tudi edini kandidat za to delovno mesto. Kaj bo s tem razpisom in imenovanjem, se bo na seji v četrtek odločal svet zavoda.