Ministrstvo ga občini noče prepustiti zastonj

Bivši mejni prehod:  V objektu je že tri leta TIC tišinske in partnerskih občin, najraje pa bi ga prodali na dražbi.

Objavljeno
09. december 2016 21.42
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Gederovci – Konec leta se bo iztekla najemna pogodba za objekt nekdanjega mejnega prehoda Gederovci, v občini Tišina pa še ne vedo, kaj bodo po novem letu. Župan Franc Horvat pritiska na pravosodno ministrstvo, da bi objekt občini prepustilo brezplačno, z ministrstva odgovarjajo, da ga bodo prihodnje leto znova poskušali prodati na dražbi.

Gederovski mejni prehod dve leti po vstopu Slovenije v schengensko območje ni več služil svojemu namenu in je nekaj let prazen sameval. Potem so si na občini Tišina zamislili, da bi bil v njem lahko turistični informacijski center, saj mimo njega v državo iz Avstrije pripotuje veliko turistov, blizu pa sta tudi dve slovenski in eno avstrijsko zdravilišče z radovednimi in vedno bolj mobilnimi stacionarnimi gosti. Zato si že od leta 2012 prizadevajo, da bi država objekt brezplačno prepustila občini, medtem ko čakajo, pa so stavbo najeli, opravili najnujnejša vzdrževalna dela in popravila in v njej poleti leta 2013 odprli TIC.

»Ko je prišla nova vlada Alenke Bratušek, je volja za brezplačni prenos stavbe uplahnila. Še več, simbolično najemnino 100 evrov na mesec so nam lani dvignili na 600 evrov, Uprava RS za izvajanje kazenskih sankcij (Ursiks), ki je upravljavka objekta, pa je stavbo že dvakrat poskušala prodati na dražbi, a brez uspeha,« pravi tišinski župan, ki je pred kratkim znova pisal na pravosodno ministrstvo in zahteval pogovor o prenosu objekta.

Odgovora (še) ni dobil, nam pa so z Uprave RS za izvajanje kazenskih sankcij odgovorili takole: »Ursiks namerava objekt prodati, kupnino pa porabiti za investicijsko vzdrževanje stavb zavodov za prestajanje kazni zapora, zato tudi nismo privolili v brezplačen prenos objekta na občino Tišina. V letu 2014 smo že opravili dva postopka javnega zbiranja ponudb, a ker nam objekta ni uspelo prodati, je ostal v najemu občine Tišina. Smo pa objekt in zemljišče ob njem vključili v program razpolaganja z nepremičnim stvarnim premoženjem za leto 2017, ko ju bomo znova poskušali prodati prek javnega zbiranja ponudb. Če nam spet ne bo uspelo, bo objekt ostal tudi v letu 2017 v najemu občine Tišina, če bo pokazala interes za to. Občini smo že pisali in spraševali, ali so zainteresirani za nadaljnji najem, a odgovora še nismo dobili.«