Ministrstvo in občina ne dovolita Adrenalinčka

Bovška občina ne namerava spreminjati prostorskih načrtov, lastnik samopreskrbnega ekoresorta pa pravi, da bodo naredili vse, da ostanejo.

Objavljeno
19. avgust 2014 16.51
močnik kamp
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Dovoljenje za izvajanje šotorske dejavnosti je mogoče le na zemljiščih, ki jih določa občinski prostorski načrt, opozarjajo na kmetijskem ministrstvu, zato je bovška občina včeraj na Upravno enoto Žalec vložila zahtevo za razveljavitev odločbe, ki na podlagi kmetije na Celjskem dovoljuje šotorišče na Bovškem.

Pretekli teden smo v Delu pisali, da med Žago in Bovcem mesec dni deluje samopreskrbni ekoresort Adrenalinček, katerega lastnik Matic Leskošek je dobil dovoljenje za šotorišče kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Občina Bovec je zato od ministrstva za kmetijstvo zahtevala tolmačenje uredbe, češ da se mora dopolnilna dejavnost izvajati na kmetiji, ne pa na kmetijskem zemljišču kjer koli v Sloveniji. Ministrstvo je v odgovoru pritrdilo lokalni skupnosti: »Za pridobitev dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti je dolžan nosilec dopolnilne dejavnosti upoštevati vse področne predpise, in ne le odločb iz te uredbe. Dovoljenje za izvajanje šotorske dejavnosti je mogoče le na zemljiščih, ki jih določa občinski prostorski načrt.«

Na občini zadovoljni

Tamkajšnji občinski svet bi šotorišče lahko dovolil s sprejetjem odloka, vendar je to zdaj malo verjetno. Prostorski načrt namreč novih območij za kampe ne predvideva razen v vaseh Žaga in Srpenica, medtem ko na Bovškem že deluje enajst kampov. »Dejstvo je, da smo v preteklosti zaradi veljavnega prostorskega načrta negativno odgovorili na vse interese po gradnji kampov, zato ni dopustno, da se z zlorabo uredbe uvaja dejavnost kampiranja. Dovoljenje za izvajanje šotorske dejavnosti je mogoče le na zemljiščih, ki jih določa občinski prostorski načrt. Iz odgovora ministrstva je razvidno, da občinski prostorski načrti veljajo in jih je treba spoštovati, zato o zakonitosti delovanja šotorišča ne more biti govora,« je opozoril bovški župan Siniša Germovšek, ki je že pred tem lastnika pozval, naj prekine dejavnost.

Lastnik se ne bo predal

Matic Leskošek poudarja, da bo na podlagi njegovega primera treba problematiko šotorišč razširiti na vso državo: »Poznam najmanj deset primerov šotorišč na kmetijskih zemljiščih, ki normalno obratujejo brez spremembe namembnosti zemljišča. Potem bi morali zapreti vsa, če bodo nam onemogočili delo. Vedel sem, da bodo naredili vse, da nas ustavijo, mi pa bomo naredili vse, da ostanemo. V Bovec že desetletje vabimo ljudi z vsega sveta in smo veliko naredili za razvoj turizma v tem delu Slovenije. Imamo vse - voljo do dela, dobro idejo, znanje, svoje goste, svoj prostor in začetni kapital, na koncu pa bomo pristali na zavodu za zaposlovanje.«