Ministrstvo in občine od Trebnjega do Sevnice pred tožbo

Občine ne bodo upoštevale zahtevka države in ne bodo vrnile 1,65 milijona nepovratnih evrov, ki so jih porabile za gradnjo optičnega omrežja.

Objavljeno
23. april 2014 11.13
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Sevnica – Gradnja optičnega omrežja na Dolenjskem in v Sevnici, vredna 31,5 milijona evrov, bo epilog dobila na sodišču. Sedem občin ne bo ugodilo zahtevku države, da vrnejo 1,65 milijona nepovratnih evrov: »Ali bo ministrstvo šlo v izvršbo in jih bomo mi tožili ali pa nas bodo tožili oni,« pravi direktorica občine Mokronog-Trebelno.

Občine Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Žužemberk, Mirna Peč, Trebnje, Mirna in Sevnica so z lastnimi petimi milijoni evrov, okoli 12 milijoni vložka zasebnega partnerja družbe GVO in 14,65 milijoni evropskega in državnega denarja zgradile 3000 od možnih 5585 priključkov na nekomercialno optično omrežje. A namesto pohval so od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport marca prejele zahtevek po vračilu 1,65 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Država je kot vzrok navedla nepravilnosti pri dveh postopkih javnega naročanja. Sevniška občina mora vrniti 1,16 milijona evrov, saj kljub 12,83 milijona evrov (brez davka) vrednem javno-zasebnem partnerstvu javni razpis za izbor zasebnega partnerja ni bil objavljen v uradnem listu EU. Objava je potrebna, ko ocenjena vrednost projekta presega znesek 5,15 milijona evrov.

Ostalih šest občin, ki so svoj razpis v uradnem listu EU objavile, mora vrniti 0,49 milijona evrov. Lokalne skupnosti so namreč z naknadnimi pogajanji pristale na zvišanje pogodbene vrednosti del s prvotnih 5,7 na 17,7 milijona evrov. Po evropskih smernicah bi znesek s pogajanji lahko zrasel le za 50 odstotkov. Slovenska zakonodaja tega določila, pravijo na občinah, ne pozna.

»Ministrstvo spreminjalo pravila igre«

Na prvi pogled gre pri proceduralnih zapletih za površnost občin. Toda vzrok za velike razlike med ocenjenimi vrednostmi investicij iz leta 2009 in končnimi pogodbenimi zneski z oktobra 2010 tiči v spreminjanju zakona o elektronskih komunikacijah, na podlagi katerega je država v času razpisa za dodelitev sredstev za gradnjo optičnega omrežja dvakrat posodobila seznam območij belih lis. Prvič julija 2010 oziroma štiri dni po objavi razpisa. In drugič 4. oktobra 2010, le deset dni pred koncem razpisa.

V primeru Sevnice je tako število gospodinjstev, ki so upravičena do priključka na nekomercialno optično omrežje, s 600 poskočilo na 2442. V ostalih šestih občinah se je številka s 1044 vzdignila na 3143.

»Napake Sevnice in ostalih občin so nekoliko različne, nastale pa so zaradi istega vzroka. Ministrstvo je sredi razpisa spreminjalo pravila igre,« pravi sevniški župan Srečko Ocvirk: »Ko je bil naš izbor bil v zaključni fazi, je število belih lis na podlagi zakona naraslo. Takrat je bilo nemogoče, da bi objavili novo javno naročilo za izbor zasebnega partnerja. Obvestilo o izboru smo objavili v uradnem listu EU, pritožb ni bilo.«

Občine: Po navodilih države

Mojca Pekolj, direktorica vodilne partnerske občine Mokronog-Trebelno, je dejala, da je šest občin avgusta 2010 na finančno ministrstvo poslalo obvestilo, da bodo leta 2009 začeti postopek izbora zasebnega partnerja nadaljevali s pogajanji: »Časa za novo javno naročilo ni bilo. Vemo za primere, ko je finančno ministrstvo reagiralo na takšna obvestila, kot smo jim ga poslali, in je reklo, da po tem postopku tega ni mogoče storiti. V našem primeru ni naredilo nič. Mi smo v dobri veri, da je vse v redu, delali naprej.«

Na proceduralne nepravilnosti so decembra lani v osnutku končnega poročila o projektu opozorili na uradu za nadzor proračuna. Proti ugotovitvam poročila so občine tožbo vložile že januarja letos, pred sestankom z ministrom Jernejem Pikalom 5. maja razmišljajo o tožbi zoper zahtevek po vračilu dela nepovratnih sredstev. »Pristojno ministrstvo je ves čas spremljalo naš projekt in vsa naša ravnanja so bila usklajena z njihovimi navodili. Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da tega denarja ne bomo vrnili,« zatrjuje Mojca Pekolj.